Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Глава УГКЦ звернувся до людей доброї волі з нагоди нового року

Глава УГКЦ, Блаженніший Любомир Кардинал Гузар, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, виступив із зверненням до людей доброї волі з нагоди нового року — про це «Гал-info» повідомили у департаменті інформації УГКЦ.
«Закінчився ще один рік нашого земного життя – життя кожного з нас осібно, життя наших родин, нашого народу й держави. Щоразу при такій нагоді ми оглядаємось на те, що було, й намагаємось визначити, як нам жити далі. Тому сьогодні й запитуємо себе: як ми, християни, маємо реагувати на той бурхливий стан, у якому тепер перебувають наша держава й суспільство? Чи не найголовнішою особливістю нинішнього часу є те, що ми потрапляємо у якийсь незрозумілий процес витіснення Бога з життя людини та суспільства. Хтось каже, що Його місце – у так званій приватній сфері, насправді ж ця сфера опиняється загрозливо далеко від людського сумління. Все частіше заперечуються християнські корені нашого існування, від чого культура стає лише зовнішньою обгорткою духовної порожнечі. Святі речі та особи профануються – наприклад, образ святого Миколая перетворюють у комерційну фігуру, позбавивши його того святого, що несе первовзір. Новий рік, який у християнській традиції іменується „роком Божим”, перетворюють у рік якоїсь тварини, тим самим позбавляючи наше життя Богом освячених моральних настанов та орієнтирів. Ми забуваємо, що лише Господь є Володарем часу, історії та буття, і потрапляємо в спокусу думати, що це володіння належить нам. Унаслідок такої поведінки ми котимося вниз, і життя стає ще більш диким, важчим і неприємним, — зазначив Блаженніший Любомир Кардинал Гузар. — Особливу стурбованість викликає брак довіри людей до влади всіх рівнів. Це мало б стати для її представників в Україні чітким сигналом про те, що вони не сповняють людських сподівань – і це при тому, що рівень цих очікувань є незрівнянно меншим за сподівання від влади у громадян розвинутих демократичних спільнот. Наш народ унаслідок історичних, соціокультурних і географічних передумов є дуже терпеливим. Для чого ж цим надуживати? Чи не ясно, що весь тягар відповідальності за таке надужиття ляже на плечі тих, хто сьогодні зветься владою та легковажить моральними засадами й почуттями людей, що їх обрали? Дбаючи лише про обмежене коло своїх наближених, вибраних з огляду на родинні, партійно-політичні чи земляцькі сентименти, вони злочинно нехтують своєю відповідальністю за долю мільйонів і прирікають своє ім’я на вічний докір і неславу.
Хтось може казати, що така ситуація пов’язана з перехідним періодом, який ми переживаємо. Що ж, у цьому дійсно є частка правди, бо наше самостійне державницьке життя почалося лише 15 років тому, так що діяти з повною громадянською зрілістю нам не так легко. Багато з того, що діється в українському політичному житті, можна було б інтерпретувати саме в такий спосіб. Однак не можна все списувати на перехідний період».
«Минулий рік не був позбавлений світлих моментів. Великим та обнадійливим досягненням минулого року – року, присвяченого захисту прав і духовного світу дитини, – було те, що ми всі побачили: діти радо горнуться до Божих справ. Це для нас є джерелом натхнення й надії в Бога, бо якщо будемо своїм прикладом проповідувати дітям Бога, якщо дамо їм можливість бути ближчими до Нього, то наше життя, наше майбутнє буде забезпеченим. Пам’ятаймо, що Господь дає нам надію на порятунок із найтяжчих ситуацій», — додав Глава УГКЦ.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ