Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пристрасті в центрі Золочева: мери міст Львівщини взяли до рук молоти

У Золочеві мери міст Львівщини взяли до рук молоти, аби вдарити по незаконній будові в центрі міста. Акція має назву «Молот має силу». У такий спосіб громада та представники місцевого самоврядування хочуть, аби їх почули і знесли незаконну забудову. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.

Міський голова Золочева Ігор Гриньків вже більше місяця працює під відкритим небом. Намет, де облаштував своє робоче місце, стоїть біля скандального незаконного самобуду в центрі міста. Тут він займається справами міста та проводить прийоми громадян.

Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
1/3

Тепер у центрі Золочева щодня проводять справжній ритуал – молотками намагаються достукатися, щоб самобуд на місці колишнього кінотеатру нарешті знесли.

Як розповів Ігор Гриньків така акція щоденно відбувається з 14 травня. Він, як міський голова, прийняв рішення протестувати, аби незаконну будову нарешті демонтували.

«Я вичерпав усі важелі юридичного впливу, а самобуд цей виростав на очах. Зупинити його можна було лише силами громади. Тому переніс сюди робочий кабінет», - сказав він.

За його словами, багато міст України відгукнулися, бо кожне місто має свій самобуд і спроби захоплення громадського простору.

«Я проти корупції і беззаконня в Україні, проти спроб рейдерського захоплення нашого Бульвару Сковороди і площі Вічевої. На 32 день документи суду пішли знову в апеляцію і будуть розглядатися там і повертатись назад. Сьогодні до нас приїхали колеги з інших міст. Сьогодні міста Львівщини солідарні з нами. Вдаримо молотами по корупції, щоб всі розуміли, що закон один для всіх», — сказав Ігор Гриньків.

Він заявив, що сподівається дочекатися законного рішення суду, щоб самобуд демонтували.

Передісторія цих пристрастей бере початок з 2004 року, адже тоді міська рада продала колишній кінотеатр. При цьому мали намір зберегти функцію приміщення, але підприємець не став будувати кінотеатр, а почав будувати торговий центр.

«Для цього землі йому не виділяли. Обласна інспекція Архбудконтролю видала незаконний дозвіл на будівництво без оформлення належних документів на землю.  Лише після мирної акції протесту офіційні інстанції відреагували і ДАБІ України скасувало незаконно виділені дозвільні документи. Золочівський районний суд також прийняв ряд ухвал якими заборонив проводити будівництво. Але не зважаючи на рішення суду будівництво тривало.

Ми були змушені зупиняти це будівництво силою з викликами поліції. Тут постійно йде відеоспостереження за цим об’єктом. Ми хочемо, аби вони демонтували ту частину приміщення, яка накладається на наш проект реконструкції площі Вічевої. На місці самобуду у нас передбачений громадський туалет, фонтан та квітники. Фактично у власність, через рішення суду, передали громадський простір», - розповів Ігор Гриньків.

Сьогодні, 14 червня, мери міст Львівщини підтримали мера Золочева в боротьбі з незаконним будівництвом. Члени Львівського регіонального відділення Асоціації міст України долучилися до акції. Присутні, зокрема міські голови Львова, Винник, Дрогобича, Яворова, Комарно, Городка, Пустомит та виконавчий директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаїмов.

Усі вони спільно вдарили молотками по незаконній забудові, а після цього попросили міського голову Золочева припинити голодування. Це прохання підтримала і громада міста.

Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
1/4

Натомість Ігор Гриньківу коментарі Гал-інфо заявив, що до прохання не прислухається.

«Сьогодні вже 32 день, як я не вживаю їжу. Я можу ще терпіти. Дуже хочу, щоб цей самобу впав і тоді я буду вважати, що виконав свою місію», - сказав він.

На питання чи зупиняє голодування сказав коротке: «Ні!»

Присутній на акції міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що є тверда позиція громади Золочева, яку необхідно підтримати.

«Є площа, але хтось прийняв рішення, що замість громади можна розпоряджатися землею. Це антизаконне рішення і, я переконаний, що воно в кінцевому випадку буде зупинено судами. Люди, які порушують закон, мають прикриття в органах державної вдали, бо без такого прикриття збудувати таку «халабуду» неможливо.

Є чітка позиція всіх міських голів України — ми з громадою Золочева. Сьогодні ми сюди приїхали і вдарили молотками по корупції в Україні. Це символічний крок. Наша акція є мирна. Ми зробимо все, щоби в Україні, в Золочеві була повага до закону. Є законно обраний міський голова, є законно обрана влада, яка має приймати рішення в інтересах громади. Ніхто не має права порушувати закон», — міський голова Львова Андрій Садовий.

Директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаїмов наголосив, що в Конституції України є розділ 11, який говорить про місцеве самоврядування.

«Ми, члени територіальних громад наших міст, підтримуємо громаду Золочева, підтримуємо нашого колегу Ігоря. 14 травня, коли Ігор почав своє голодування, у вівторок, 15 травня, ми зібралися у Львові в нашому офісі і разом вирішили чим могли допомогти місту Золочеву: ми звернулись до керівника ДАБІ України навести законний порядок з тим незаконним дозволом, що був наданий колись цією структурою. І ДАБІ України скасувала цей дозвіл. Це була перша невеличка перемога.

Ми не зупиняємось, ми будем йти далі, і будемо підтримувати Золочів і вашу громаду, тому що згідно з Конституцією України, всі питання по землі, мають виноситись виключно на сесії міської ради. Ніхто не має права передавати у власність, в оренду земельну ділянку, крім депутатів міської ради. І голова міський має підписати це рішення. Тут порушений закон однозначно. Тому наші міські голови і Львівщина, всі міста разом із Золочевом! Слава Україні!", — сказав Абаїмов.

Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
1/4

Після акції на площу прийшов і представник забудовника, він переконував присутніх, що на будівництво є усі документи і це, начебто, усе погоджувала сесія Золочівської районної ради.

«Ми хочемо, щоб усе було по закону», - сказав Ігор Гриньків.

«А ви тут по закону тут стукаєте? Це кримінальний злочин», - сказав забудовник.

Зрештою вкотре не дійшовши згоди забудовник та мер розійшлися, а завтра у Золочеві все повториться знову.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ