Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Голова Держлісагентства представила стратегію лісового господарства

Голова Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич оприлюднила проект Стратегії реформування лісового господарства України.

Зокрема на своїй сторінці у ФБ вона написала, що напрацьовані нормативно-правові акти, які необхідні для виконання завдань, ще проходять погодження в різних міністерствах та відомствах. Їх ухвалення дозволить запровадити облік деревини для всіх постійних лісокористувачів, прозорі правила продажу деревини, а також вирішити питання фінансування лісгоспів південних та східних областей. Деякі з таких документів вже готові для розгляду на Уряді.

“Презентація Стратегії реформування лісового господарства України готова” – написала Юшкевич.

Щодо інших завдань, то Голова Державного агентства лісових ресурсів зауважила, що залишилося підключити до системи електронного обліку деревини лише 7 державних лісгоспів Держлісагентства. Наразі триває процес забезпечення їх технічними засобами для ЕОД. Таким чином, у сфері Держлісагентства всі 297 лісгоспів, які здійснюють заготівлю і реалізацію деревини, будуть забезпечені необхідними пристроями та програмним забезпеченням.

Необхідні кроки для запровадження моніторингу вирубок зроблені. Юшкевич навела посилання, за яким можна ознайомитися з переліком лісорубних квитків. Кожен громадянин України може у будь-який момент перевірити законність здійснення рубки.

“Робоча група працює над тим, щоб ми могли провести повноцінний облік лісів, оновити лісовий кадастр та мати актуальну інформацію для ведення геопорталу. Науковці з харківського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації займаються його розробкою. Східний комітет німецької економіки зможе виділити певні кошти на ці заходи. Працюємо паралельно з іншими міжнародними організаціями для забезпечення фінансування цих робіт” – написала Юшкевич.

Ще одне завдання – реструктуризація держпідприємств. "Потребує широкого обговорення і має значні часові рамки. Робоча група працює над цим питанням". Головною метою має бути, на думку Голови, боротьба з корупцією, ефективне управління фінансовими ресурсами, скорочення держслужбовців шляхом реорганізації облуправлінь, відокремлення контрольної функції державної лісової охорони від господарської діяльності. Паралельно з цим, щоб виправити дисбаланс у фінансуванні лісгоспів потрібно створити державний Фонд лісового господарства.

“У презентації все прописано. Це моє бачення, буду вдячна всім, хто долучиться до обговорення пропозицій” - підсумувала Юшкевич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ