Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Голова СБУ розповів про роль Медведчука й справу проти його руху

Якщо представники руху "Український вибір" причетні до сепаратизму, вони понесуть відповідальність попри роль Віктора Медведчука в переговорах про обмін полонених. Про це заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак в інтерв'ю Ліга.net.

"Як і в багатьох інших громадсько-політичних об'єднаннях, там є люди, діяльність яких можна й потрібно кваліфікувати через призму кримінального й кримінально-процесуального кодексів", – зазначив він.

"Якщо хтось намагається закликати до силової зміни влади, зміни кордонів чи підпадає під статтю "державна зрада" – ми обов'язково будемо діяльність таких людей припиняти", – запевнив Грицак.

Він зазначив, що будь-який рух чи партія – це велика кількість людей.

"Якщо діяльність організації виходить за межі свого статуту, це документується, а потім через суд приймається рішення про зняття організації з реєстрації. Якщо діяльність триває, то включається наступний етап – їхні дії вже кваліфікуються через призму кримінально-процесуального кодексу", – сказав голова СБУ. 

"Негласно ми супроводжуємо діяльність структур, які можуть завдати шкоди інтересам безпеки держави. На етапі, коли ми бачимо, що діяльність організації виходить за межі законодавства – ми документуємо, кваліфікуємо й реєструємо кримінальне провадження", – пояснив він.

"25 квітня таке провадження проти "Українського вибору" було нами відкрито – перевіряємо на сепаратизм", – наголосив Грицак.

При цьому він визнав роль лідера "Українського вибору" Віктора Медведчука, який є кумом президента Росії Володимира Путіна, у переговорах про обмін полоненими з проросійськими бойовиками Донбасу.

"Можна по-різному ставитися до людей, які займаються обмінами. Але на самому початку я сказав собі й команді: хто б нам не допоміг із того боку дістати наших людей, ми будемо користуватися цими послугами… У якийсь момент обмін зайшов у глухий кут… Було прийнято рішення про включення в групу Медведчука", – сказав голова СБУ.

"Провели один дуже гарний обмін – ми віддали 220 людей, але забрали понад 150 людей своїх. Це було перед новим 2015 роком. Тоді Медведчук нам справді допоміг", – додав він.

Голова СБУ розповів, що під час одного з перших обмінів за участю Медведчука лідер "Українського вибору" приїхав на поле в районі Ясинуватої о третій годині ночі з Кононовим на прізвисько "Цар" – т.зв. "міністром оборони" "ДНР". Медвелчук приїхав у туфлях на тонкій підошві й за три години стояння там "дуже змерз".

На запитання про те, чи не займається Медведчук обміном, щоб витягати потрібних Москві офіцерів з України, Грицак прямо не відповів, хоча високопоставлений співробітник СБУ говорив Лізі, що "багато з людей, зайнятих обміном, діють в інтересах Москви".

"Треба розділяти те, що робить людина позитивного й негативного. Якщо в якихось ситуаціях вона допомагає нам витягтися наших людей – це позитив", – зазначив Грицак.

"Роль Медведчука – вона є, тут нема чого приховувати, він контактує з іншою стороною. Але якщо він або його організація проводять роботу на шкоду інтересам України, то ми документуємо цю підривну діяльність і будемо давати їй правову оцінку" – пообіцяв він.

Зазначимо, що 15 червня, уже після дачі інтерв'ю Грицаком, рух Медведчука перейменувався в "Український вибір – Право народу".

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ