Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Голова Укренерго розповів, коли в Україні припиняться аварійні вимкнення

В умовах зменшення дефіциту виробництва електроенергії до потрібних показників, до української енергосистеми застосовуватимуть лише планові вимкнення.

Фото - ЛОДА

Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ сьогодні, 9 грудня. 

За його словами, після чергового ракетного удару, що стався 5 грудня, були пошкоджені магістральні підстанції, зокрема на півдні держави, й електростанції, які були змушені припинити виробництво електроенергії.

Українська енергосистема поступово намагається відновити генерацію електроенергії на теплових й гідро-електростанціях та привести роботу підстанцій до попередніх показників.

"Зараз енергосистема працює як єдина цілісна інтегрована система України, яка з'єднана разом з нашими сусідами з Молдови з європейською енергосистемою, що є важливим елементом і фактом стабільності та функціювання енергетичного сектору", – запевний Кудрицький.

Щоб не розбалансувати енергосистему після ракетних атак ворога, у регіонах держави тривають аварійні відключення. Найскладніша ситуація з електропостачанням є на Одещині, Херсонщині, Харківщині й  Донеччині.

Голова правління НЕК "Укренерго" пояснив, що дефіцит виробництва електроенергії в країні є цілодобово, через що відключення електроенергії відбуваються протягом всієї доби. Найвищі показники дефіциту фіксуються зранку та ввечері.  

“Як це відбувається? Кожного дня ми вираховуємо прогнозований дефіцит в енергосистемі на завтра, і далі цей дефіцит ми, як оператори енергосистеми, розподіляємо по областях пропорційно їхньому споживанню. 

Далі обленерго разом з ОВА складають відповідні списки обмежень. Коли дефіцит занадто великий, то часто буває, що в ліміти, які доводять до областей, ті [області] не вкладаються. Тоді Укренерго змушений доводити графіки додаткових відключень, щоб балансувати енергосистему", – пояснив Володимир Кудрицький.

Голова правління зазначив, що наразі триває поступове відновлення генеруючих потужностей в енергосистемі. Енергетики роблять усе, аби замінити аварійні відключення на планові, вкладаючись у ліміти, коли, до прикладу, обленерго відключало різні черги споживачів від електропостачання кожні чотири години.

"Ми поступово в енергосистемі відновлюємо генеруючі потужності, поступово відновлюють роботу електростанції. І поступово обсяг доступної нам генерації збільшується, тим самим зменшуючи дефіцит. Думаю, що за декілька днів ми досягнемо межі, коли можна буде чітко дотримуватися планових графіків відключень по областях, які вводить обленерго“, — додав Кудрицький.

Нагадаємо, з вересня по грудень росіяни випустили понад 1000 важких ракет і дронів по енергооб'єктах України. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ