Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Гончарук: позбавляємося від "сплячих ліцензій" на видобуток нафти й газу

В Україні наразі видано дозволів на 80 ділянок, придатних до видобутку нафти й газу, але які неактивні через корупцію та відсутність видобувних робіт. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, - інформують у прес-службі Секретаріату Кабміну.

ʺУкраїна має ефективно розпоряджатися надрами. Ми розробили законопроект, який стимулюватиме повернути ліцензії. Дуже просто: або видобуваєш ресурс, або платиш податки без прибуткуʺ, - зазначив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр пояснив: ʺУряд встановить щомісячну рентну плату за ділянки, на які видано дозвіл понад 3 роки тому. Точна вартість залежатиме від розміру площі та дати видачі дозволу. У разі свідомої тривалої несплати ліцензію призупинятимуть, а вже потім - анулюватимуть у судовому порядкуʺ.

За його словами, справжніх інвесторів шукатимуть на прозорих е-аукціонах, а такий досвід уже успішно працює в США, Великій Британії, Норвегії, Хорватії.

ʺА от в Україні поки що 30% від усіх виданих спецдозволів на користування нафтогазоносними надрами - ʺсплячіʺ. Ця історія піде в минулеʺ, - додав Олексій Гончарук.

Прем’єр-міністр наголосив: ʺГалузь має купу архаїчних бар’єрів, які не дозволяють їй розвиватися. Для пожвавлення українського газовидобутку ми вже розробили комплекс важливих законодавчих змін, зокрема до Кодексу України про надра, до Закону ʺПро нафту і газʺ та Закону ʺПро угоди про розподіл продукціїʺ. Сподіваюся на підтримку Парламенту!ʺ

Зазначимо, завтра новий Голова Держгеонадр Роман Опімах презентує ʺІнвестиційний атлас надрокористувачаʺ.

ʺЦе певного роду путівник для інвестора, на якому нанесено готові до надрокористування об’єкти. Інформацію доповнюватимуть і оновлюватимуть безперервно. Галузь потребує рішучої мобілізації!ʺ - резюмував Глава Уряду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ