Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ГПУ планує провести міжвідомчу нараду щодо проблеми дезертирства

Генеральна прокуратура планує проведення координаційної наради з правоохоронними органами на якій, серед іншого, обговорюватиметься питання дезертирства та ухиляння від військової служби.

Про це УНН повідомили у відповідь на інформаційний запит, щодо ситуації з дезертирством.

"Генеральною прокуратурою України готується проведення координаційної наради з керівниками правоохоронних органів у тому числі з зазначених у запиті питань. Наразі Генеральною прокуратурою напрацьовується та акумулюється вказана інформація по всій державі", - йдеться у відповіді на запит.

Водночас у відповіді наголошується, що протягом 2017 – 18 рр. спостерігається тенденція до зменшення кількості таких злочинів, як дезертирство, самовільне залишення місць несення служби та ухиляння від військової служби.

Водночас у відповіді зауважується, що розповсюдження набули випадки вчинення дезертирами насильницьких злочинів та злочинів проти власності.

"Однак слід зазначити, що переважна більшість таких злочинів передує скоєнню дезертирства", - йдеться у відповіді.

Зазначимо, протягом дев'яти місяців 2018 року до суду було передано 1900 обвинувальних актів за підозрою у скоєння таких злочинів, як дезертирство, ухиляння від військової служби та самовільне залишення місць несення служби. "За 9 місяців 2018 року слідчими військових прокуратур направлено до суду 1900 обвинувальних актів за фактами ухиляння від військової служби (статті 407, 408, 409 КК України) щодо аналогічної кількості осіб, а також 2 клопотання для звільнення від кримінальної відповідальності щодо 2 осіб", – йдеться у відповіді на запит.

У відомстві також повідомили, що аналіз статичної звітності за 2017-18 роки показує тенденцію до зменшення таких злочинів.

Нагадаємо, протягом 2014-2018 років (станом на вересень 2018 року) слідчими військових прокуратур завершено досудове розслідування з направленням до суду 11 292 обвинувальних актів за ознаками злочинів, передбачених статтями 407 (самовільне залишення місця несення служби – ред.), 408 (дезертирство – ред.), 409 (ухиляння від служби – ред.) ККУ щодо 11 316 осіб.

З них 1500 обвинувальних актів стосуються саме вчинення дезертирства.

Крім того, до суду направлено 66 клопотань для звільнення від кримінальної відповідальності щодо 66 осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ