Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Громадськість відвоювала можливість взяти участь у роботі бюджетної сесії Київради

У результаті акції протестуПредставники столичної громади, які зайняли приміщення Київради на знак протесту проти недоступності цього органу місцевого самоврядування для киян, домоглися розмови із секретарем Київради Галиною Герегою. Попри її відверте небажання спілкуватися з протестувальниками, Герега була змушена провести перемовини. Наслідком стала домовленість про те, що містяни матимуть доступ до бюджетної сесії Київради. Зокрема, на сесії будуть присутні 20 представників громадськості, декілька з них матимуть право на виступ з трибуни. Повідомила прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Очільники міста також на словах погодилися виконати й інші вимоги протестувальників. Але, зважаючи на попередній гіркий досвід перемовин із владою, протестувальники не залишать залу Київради, доки не отримають перепустки на завтрашнє засідання. На цьому наголосив учасник перемовин член Політради ВО «Свобода» Юрій Левченко.

Також було домовлено про створення робочої групи для підготовки документу про впровадження принципово нової системи допуску громадян до Київради. Робоча група складатиметься з представників громадськості, міської ради та КМДА. Результатом їхньої роботи має бути ухвалений не пізніше 1 березня 2013 року в інтересах громади документ.

««Свобода» наголошує: громада повинна мати безперешкодний доступ до будівлі Київради без жодних перепусток. Це загальноєвропейська практика, її дотримуються в більшості місцевих рад України. Також громада повинна мати доступ і до сесій органів місцевого самоврядування», – наголосив Юрій Левченко.

Також очільник Київської міської державної адміністрації Олександр Попов взяв на себе зобов’язання покласти край нищенню історичної пам‘ятки – Гостинного двору. Під час перемовин очільник КМДА пообіцяв, отримавши документи з Мінкульту, до кінця наступного тижня скасувати розпорядження про дозвіл на проведення реставраційних робіт у Гостинному дворі.

«Сьогоднішні події стали початком повернення влади в столиці до рук киян, а не призначених Януковичем «гауляйтерів». Коли громада бере справу у свої руки – разом ми можемо домогтися перемог. Сьогодні ми не забезпечили сповна вільний доступ до Київради, але ми примусили владу дослухатися до наших вимогі рахуватися з нашою волею. Це важливий імпульс для подальшої боротьби. Наступні перемоги будуть більш вагомими», – підсумував Юрій Левченко.

Попри певне порозуміння, якого нібито вдалося досягти з очільниками міста, близько 19-ї години до протестувальників прибула оперативна група міліції, яка вимагає від киян дати пояснення з приводу мети їхнього перебування у приміщенні КМДА. Також біля будівлі зосереджено значні сили спецпідрозділу «Беркут».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ