Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громади в Україні отримали від ЄС понад 370 шкільних автобусів

Автобуси закупили для українських дітей у межах кампанії солідарності «Шкільні автобуси для України»

Фото: Depositphotos

Під час візиту Президентки Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн до Києва громадам урочисто передали понад 370 автобусів для учнівства.

На церемонії передачі були присутні перша леді Олена Зеленська, Президентка Єврокомісії фон дер Ляєн, Міністр освіти і науки Оксен Лісовий, представники громад, повідомляє пресслужба МОН.

Автобуси закупили для українських дітей у межах кампанії солідарності «Шкільні автобуси для України». Цю кампанію започаткували Президентка фон дер Ляєн та перша леді Олена Зеленська восени 2022 року, оскільки тисячі українських дітей потребують транспорту для підвезення до шкіл.

«Минулого року під час візиту до Європарламенту розповіла про це пані Президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн. І ось українські громади отримують понад 370 автобусів. Це великий прояв солідарності. Це прямий маршрут у майбутнє дітей, їхнє та всієї країни посеред війни. Ось, що таке шкільні автобуси, ось чому вони важливі», — зазначила перша леді Олена Зеленська.

У межах кампанії «Шкільні автобуси для України» Європейська Комісія закупила 100 автобусів загальною вартістю приблизно 14 мільйонів євро. Державні та приватні організації в країнах-членах ЄС надали ще 271 автобус через Механізм цивільного захисту ЄС, яким керує Європейська Комісія.

Автобуси розподілять між громадами шести областей: Київської, Сумської, Миколаївської, Дніпропетровської, Львівської та Чернігівської.

Серед нових автобусів є й інклюзивні — з підйомниками для дітей, які користуються кріслами колісними. Такий транспорт допомагає забезпечувати рівний доступ до освіти всім дітям.

«Ця жорстока війна позбавила тисячі українських дітей їхнього дитинства. Але вона не позбавить їх світлого та щасливого майбутнього, на яке вони заслуговують. Ось, чому я щаслива, що ми можемо допомогти безпечно возити українських дітей до шкіл. Надання понад 370 шкільних автобусів Європейською Комісією та державами-членами демонструє нашу спільну відданість майбутнім поколінням українців», — сказала Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Понад 330 тисяч дітей в Україні потребують підвезення до школи. Цьогоріч з державного бюджету виділили 1 мільярд гривень субвенції на шкільні автобуси. Завдяки цим коштам і співфінансуванню громад до кінця року мають бути закуплені 546 автобусів (364 з них уже доставлені на місця).

«Потреба в автобусах досі залишається. Нині не вистачає близько 2 100 автобусів. Зокрема, бракує більше 200 одиниць транспорту для дітей з інвалідністю. Тож допомога партнерів є вкрай важливою для українських громад і учнівства», — зазначив Міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ