Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Харківський театр для дітей та юнацтва покаже у Львові виставу «Депеш Мод»

Сьогодні, 23 вересня, у рамках Міжнародного театрального фестивалю «Золотий лев-2016» у Першому українському театрі для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11) актори Харківського театру для дітей та юнацтва презентуватимуть виставу «Депеш Мод» за однойменним романом Сергія Жадана.

Вперше за театральну постановку «Депеш Мод», як не дивно, взялися німецькі театрали: режисер Маркус Бартль та художник Філіп Кіфер були настільки вражені книгою Сергія Жадана про історію трьох підлітків на тлі розпаду Радянського Союзу, що вирішили здійснити її постановку. Прем’єра відбулась в 2010-му році в Німеччині в Ландсгутському земельному театрі Нижньої Баварії. Щоб якнайточніше передати атмосферу 90-х років пострадянського міста, режисер Маркус Бартль та художник Філіп Кіфер на початку 2010-го року приїжджали до Харкова, де записували звуки потягу на харківському вокзалі, а також купували костюми та деякий реквізит для вистави в Німеччині на харківському блошиному ринку і навіть в магазинах вживаного одягу більш відомих як «секонд-хенди». Того ж року останню виставу сезону відвідав автор роману Сергій Жадан. Ідея відтворити театральну постановку в Україні в письменника з’явилася через чотири роки. Тоді ж Сергій Жадан переклав німецьку версію п’єси та адаптував її для українського глядача. У жовтні 2015 року відбулась українська прем’єра вистави «Депеш Мод» у Харківському театрі для дітей та юнацтва – в місті, де відбуваються події роману. Протягом року постановка всі рази проходила з аншлагами.

У вересні цього року харківські актори розпочали перше гастрольне турне з виставою «Депеш Мод». Львів став екватором для харківських гастролерів: першим був Київ (20 вересня), а заключною стане Одеса (27 вересня).

На запитання щодо визначення жанру вистави, головний режисер Харківського театру для дітей та юнацтва Олександр Ковшун (він же і один з акторів вистави «Депеш Мод») відповідає, що тут важко визначити конкретний жанр для цієї постановки. «Питання «жанру» для нас і не існувало ніколи. Кожний глядач сам для себе визначить це поняття», – сказав Олександр Ковшун.

За словами Данила Карабейника, виконавця головної ролі Собаки Павлова,особливістю саме цієї вистави є підняті проблеми, які були актуальними у 90-х роках минулого століття і які, на жаль, ще досі є актуальними і у наш час. «Це вистава для встановлення особистості, – каже Данило Карабейник. – Це вистава про період в житті кожної молодої людини, коли вона не знає куди рухатись і що слід робити далі». Актор також зізнається, що для нього великим знаком запитання у цій постановці є батьки, а точніше – чому три юнаки – головні герої вистави – позбавлені батьківської уваги та опіки.

Режисер Харківського ТЮГу Олександр Ковшун також признається, що деякі цікаві та захоплюючі сцени з роману довелося викинути. Проте сама вистава буде некороткою: вона триває 3 години 40 хвилин. Також на сцені змонтують спеціальну конструкцію, завдяки якій під час постановки йтиме злива (протягом однієї вистави виливається до 400 літрів води).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ