Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хірургічний центр у Львові проєктуватиме всесвітньовідомий японський архітектор

У Львові, на території Першого медичного об’єднання, планують збудувати хірургічний центр. Він стане першим у світі інноваційним центром – спеціальною конструкцією, яку адаптують під українські медичні параметри.

Проєкт розроблятиме Шігеру Бан – один із найцікавіших сучасних архітекторів, лауреат Прітцкерівської премії, що є найпрестижнішою у світі відзнакою для архітекторів, повідомляють в ЛМР. 

Сьогодні Шігеру Бан відвідав Перше медичне об’єднання Львова, де оглянув центр реабілітації НЕЗЛАМНІ, центр ментального здоров’я, хірургію, та поспілкувався з лікарями і пацієнтами, які зараз проходять реабілітацію. Він був вражений рівнем допомоги в лікарні і високими стандартами, за якими збудовано центр НЕЗЛАМНІ. 

«Ваш центр НЕЗЛАМНІ збудований за високими стандартами. Тут хороше обслуговування. Коли я сюди приїхав і зустрівся з мером, то запропонував збудувати центр. Мер міста підтримав проєкт і попросив допомогти з проєктуванням цієї лікарні», - сказав архітектор Шігеру Бан.

Також він запевнив, що максимально долучиться до пошуку партнерів, які допоможуть із фінансуванням, аби збудувати центр максимально швидко. 

Мер Львова Андрій Садовий зазначив, що дуже радий такій співпраці, адже лікарня у Львові приймає тисячі поранених українців, тому ще один медичний центр допоможе надавати допомогу швидше і якісніше. 

«Цей проєкт – це інноваційні рішення, такої спеціальної конструкції у світі ще нема, і це все буде адаптовано під параметри нашої медицини. Дуже радію такій співпраці і дякую пану Бану за підтримку», - зазначив мер Львова Андрій Садовий. 

За проєктом передбачено, що центр матиме вісім поверхів – два під землею та шість наземних. Основна конструкція – з бетонними ядрами, а всередині будуть дерев’яні конструкції без металевих з’єднань. Українська архітектурно-інжинірингова компанія abmk, яка спроектували центр реабілітації НЕЗЛАМНІ, співпрацюватиме з японськими колегами, аби майбутній проєкт був адаптований під українські вимоги. 

Додамо, Шігеру Бан – один із найцікавіших сучасних архітекторів. Відомий тим, що створює тимчасові прихистки для людей, які втратили свої домівки, з нетрадиційних матеріалів, таких як папір, бамбук, тканина. Він є лауреатом Прітцкерівської премії – однієї із найпрестижніших у галузі архітектури. 

Допомогу Україні Шігеру Бан запропонував ще в березні 2022 року. Він разом з волонтерами допомагав створювати тимчасове житло для українських переселенців в Україні, Польщі, Словаччині та Франції. Спроєктовані ним конструкції розміщували на вокзалах, у спортзалах, колишніх супермаркетах та спеціальних центрах допомоги. А у вересні 2022 року архітектор приїхав до Львова, щоб прочитати лекцію та презентувати ще один проєкт – дешеві будинки для переселенців: у теорії таке житло можна зібрати за декілька тижнів. 

Сьогодні Шігеру Бан виступатиме на Lviv Urban Forum як зірковий гість заходу. Саме тут, на форумі, провідні архітектори й урбаністи світу дискутують про цінності й стандарти відбудови України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ