Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Хто отримає повістки у 2017 році?

У 2017-му українців чекає черговий призов в армію. Крім строкової служби для молодих людей віком від 20 до 27 років, в армію також можуть забрати українців до 43 років, які закінчили військову кафедру. Призов, як і торік, буде проходити в кілька етапів, а остаточні терміни будуть визначені указом президента.
Фото REUTERS.

Про це йдеться на сайті "Сегодня.uа".

Повістки отримають хлопці до 27 років

За законодавством на службу призиваються юнаки віком від 20 до 27 років. Ті, кому виповнилося 18-19 років, також можуть піти служити в армію на добровільній основі. ЗСУ регулярно проводять приписну компанію у військкоматах, рішення про те, коли в поточному році буде призов на строкову службу, залежить від указу президента. При цьому в зону військових дій строковиків не відправлятимуть.

Для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу у Збройних Силах України та інших військових формуваннях України, термін служби складе до 18 місяців. Для українців з вищою освітою магістра (спеціаліста), – до 12 місяців.

Нагадаємо, у 2013-му в Україні указом екс-президента Віктора Януковича призупинили призов "строковиків". Згідно з Державною програмою реформування армії до 2017 року, ЗСУ повинні були повністю перейти на контрактну форму служби. Проте вже в 2014-му на той момент в. о. президента Олександр Турчинов призов в армію відновив у зв'язку з військовим конфліктом на Донбасі. Найімовірніше, відмовлятися від строкової служби Україна більше не буде. Як заявляв торік президент Петро Порошенко, юнаки повинні навчитися військовій справі. "Скасування призову точно не буде. І 20-річні юнаки повинні добре навчитися військовій справі", – заявив Порошенко.

Кому дається відстрочка від служби:

    - Тим, хто утримує непрацездатну матір або батька або іншого родича.

    - Має дитину віком до трьох років

    - Самостійно виховує дитину (без матері)

    - Має двох і більше дітей

    - Має вагітну дружину або жінку-інваліда

    - Є сиротою

    - Має тимчасові проблеми зі здоров'ям

    - Якщо брат служить у цей же час в армії

    - Молодше 21 року і при цьому отримує освіту на денній формі

    - Вчителям (на весь період роботи за спеціальністю)

    - Медикам (на весь період роботи за спеціальністю)

    - Священикам (на весь період роботи за спеціальністю)

    - Поліцейським (на весь період роботи за спеціальністю)

    - Підозрюваним у кримінальних злочинах

    Хто може отримати звільнення від призову в армію:

    - Непридатні за станом здоров'я

    - Молоді люди старше 27 років

До речі, як йдеться в концепції розвитку сектору безпеки і оборони, до кінця 2017 року в Україні планується переглянути термін проходження строкової військової служби і призовного віку.

Призов стосуватиметься чоловіків з військовим званням

Щорічно 9-10 тисяч українців отримують військове звання на військових кафедрах своїх університетів. Якщо раніше військова кафедра давала звільнення від строкової служби, на даний момент ситуацію планують кардинально змінити – призивати чоловіків віком до 43 років на півтора року в армію зі збереженням робочого місця.

Кілька днів тому президент підписав Закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вдосконалення порядку проходження військової служби". Згідно з документом військові, які підписали контракт і в особливий період не мали права звільнитися зі Збройних Сил, тепер зможуть повернутися додому.

"Це дозволяє вам завершити контракт з тими, хто вирішив повернутися додому", – пояснив президент своє рішення підписати Закон.

Призов українців з військовими званнями на службу, в тому числі, дозволить замінити тих контрактників, які приймуть рішення звільнитися. Як пояснила начальник управління комунікацій та преси Міністерства оборони Оксана Гаврилюк, на строковиків рішення призивати українців з вищою освітою і званням не вплине.

Як припускають у Генштабі, призовуть приблизно чотири тисячі українців, які закінчили військові кафедри. При цьому військкомати будуть враховувати сімейні обставини.

Нагадаємо, за ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі строком до трьох років. Як зазначає юрист Юрій Зюгманд, на ділі ухильникам "світить" умовний термін. При цьому адвокат зазначає, по закінченню умовного терміну судимість знімається.

Якщо ж військовозобов'язаний не з'явився за повісткою до військкомату, не повідомив у комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 гривень до 255 гривень.

Як говориться в законі про військову службу, призовникам належить разова матеріальна допомога в розмірі двох прожиткових мінімумів (3200 гривень). Крім того, належить матеріальна компенсація, якщо під час служби солдат загине (гроші отримають батьки), або отримає інвалідність.

Відповідно до закону, роботодавці зобов'язані сповіщати військкомати про своїх співробітників призовного віку (ч. 4 ст. 34 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" від 25.03. 1992 р. № 2232-XII).

Сьому хвилю мобілізації планували провести ще торік, однак звільнених у запас бійців замінили контрактники. Петро Порошенко заявив, що в листопаді минулого року всі мобілізовані українці повернулися додому. Як кажуть у Генштабі, рішення про чергову хвилю мобілізації в цьому році може прийняти лише президент. Однак до тих пір, поки ситуація на Донбасі не загострилася, такої необхідності немає.

"Якщо відбудеться загострення і нам треба буде значно наростити чисельність Збройних сил, звичайно, ми не зможемо обійтися без мобілізації. Що дуже важливо, ми фактично побудували професійну добровольчу армію. В основі цієї армії – професіонал-контрактник. А добровольча вона тому, що контракт підписують всі тільки добровільно. Це не мобілізація, коли хочеш – не хочеш, треба йти і захищати свою країну", – пояснив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Перші три хвилі військової мобілізації пройшли ще в 2014-му. Тоді на службу призвали понад 105 тисяч українців. У 2015-му, як заявляв міністр оборони Степан Полторак, мобілізували близько 104 тис. осіб. Мобілізація проходила 210 днів у три етапи (четверта, п'ята і шоста хвилі). Як розповів спікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов, всього з 2014-го року призвали 210 тисяч українців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ