Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хто врятує випускників військових кафедр від мобілізації?

Якщо в армію повернуться офіцери, які вже пройшли бойові дії, то обсяги призову випускників військових кафедр зменшаться.

Про це в інтерв’ю «Укрінформу» розповів начальник мобілізаційного управління – заступник начальника Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України полковник Олег Бойко.

«Генеральний штаб розглядає багато варіантів комплектування армії, в тому числі - й цей. Можливе залучення і цих людей, оскільки вони отримали освіту та військові звання, і повинні віддати борг Батьківщині.

При цьому в нас є надія на прихід в армію офіцерів, які вже пройшли через бойові дії. Якщо достатня кількість цих людей прийдуть на службу, відповідно, обсяги призову випускників військових кафедр зменшаться», - сказав він.

Водночас він зазначив, що для їх призову немає необхідності у виданні Указу Президента, а призов юридично здійснюється наказом Міністра оборони, який приймає рішення, яку кількість випускників і за якими обліковими спеціальностями буде призвано на 18 місяців на військову службу. Це положення відображено в Законі «Про військовий обов'язок і військову службу».

«Що стосується їх кількості й часу, коли вони можуть бути призвані... Дати і певні цифри по кількості такої категорії офіцерів запасу в даний час аналізуються. Зараз тривають розрахунки, скількох ми можемо призвати з категорії резервістів, які мають досвід, скільки приблизно людей залишаться з числа тих, хто зараз служить.

Ви знаєте, що недавно були внесені зміни в Закон, який дозволяє людям, які проходять службу за контрактом з формулюванням «до кінця особливого періоду», прийняти рішення – продовжити цей контракт вже на фіксований термін чи звільнитися зі Збройних Сил. Тобто, зараз ведуться розрахунки, скільки людей цієї категорії залишаться служити, скільки звільняться, скількох офіцерів-добровольців ми залучимо із запасу. Коли ми завершимо цю роботу, можна буде говорити про те, скільки необхідно буде призвати. Думаю, протягом цього року буде визначено перелік військово-облікових спеціальностей, і відповідно, кількість таких офіцерів запасу, які підлягають призову.

До цього потрібно бути готовими. Загроза загострення обстановки залишається актуальнним на даний час. Покращення ситуації на Сході України поки не спостерігається, тому кожен з таких офіцерів запасу повинен бути готовий до призову», - зазначив Олег Бойко.

Він також розповів про те, чи будуть такі мобілізовані відправлятися в зону АТО.

«Офіцери запасу будуть призиватися за наказом Міністра оборони. Тобто, це не добровільна служба, це призов. Одні навчалися за власні гроші, інші - за кошти Міністерства оборони, але і ті, й інші оминули етап строкової служби, і за підсумками навчання отримали погони і звання офіцерів запасу. Але для того вони і готувалися, оскільки держава розраховувала на них, на те, що, коли буде необхідність, вони стануть на захист Батьківщини.

Стосовно обох категорій є рішення Міністра оборони і начальника Генерального штабу, що в райони проведення АТО такі офіцери відправлятися не будуть. Вони будуть призиватися в усі військові частини, включно з бойовими. Але при цьому їх основне завдання – замінити бойових офіцерів на тих позиціях і посадах, які з тих чи інших причин повинні залишатися в ППД – пунктах постійної дислокації, поза районами проведення бойових дій.

Зрозуміло, що серед цієї категорії призваних офіцерів ми будемо також проводити роз'яснювальну роботу і пропонувати їм гідні умови з тим, щоб вони переходили на контракт на офіцерські посади. Такий офіцер зможе виїхати в АТО і без укладення контракту, але строго на підставі письмового рапорту про те, що він добровільно готовий виконувати бойові завдання. Підкреслюю – це може бути здійснено виключно на добровільній основі», - пояснив Олег Бойко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ