Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ID-паспорт: скільки коштує і як оформити

Понад два роки тому, в січні 2016-го, в Україні почали видавати ID-паспорти. Документ має вигляд пластикової картки з чіпом, на якому зберігаються біометричні дані власника, зокрема, цифрова фотографія і підпис.
Фото з Новинарня.

Картка містить номер і серію паспорта, дані про місце реєстрації та проживання, сімейний стан і дітей – тобто таку ​​саму інформацію, як і на сторінках паперового документа. Крім того, в паспорт заноситься податковий номер.

Як повідомляє Центр громадського моніторингу та контролю, внутрішній паспорт у вигляді ID-картки видають всім громадянам, які досягли 14-річного віку. Що стосується решти українців, то замінити паспорт-книжечку на ID-картку можуть тільки ті, кому виповнилося 25 і 45 років. Вони можуть вибрати новий документ замість вклеювання фотографії в старий паспорт.

Також підставою для видачі ID-картки є вимушена заміна паспорта: у зв’язку зі зміною прізвища після укладення шлюбу, внаслідок крадіжки, втрати або псування документа.

В іншому випадку просто прийти і замінити діючий паспорт старого зразка не можна.

Оформити ID-паспорт можна у відділенні ДМС за зареєстрованим місцем проживання або в будь-якому Центрі надання адміністративних послуг.

Для того, щоб оформити перший паспорт у вигляді ID-картки, потрібно подати свідоцтво про народження, паспорти обох батьків або інші документи, що підтверджують громадянство України. Особи, які бажають замінити паперовий паспорт на ID, повинні надати паспорт, що підлягає обміну, і ідентифікаційний код.

Також знадобляться документи, що підтверджують додаткову змінну інформацію, яка вноситься в ID-картку: довідка про місце реєстрації, свідоцтво про народження дітей, про шлюб або розлучення, свідоцтво про зміну імені. Переселенцям потрібно буде надати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

У 14 років ID-картка видається безкоштовно, у разі заміни старого документа доведеться заплатити адміністративний збір у розмірі 279 грн. За даними ДМС, термін виготовлення паспорта становить 20 робочих днів з дня подання документів.

Також можна вибрати прискорену процедуру строком на 10 днів, за яку доведеться заплатити 366 грн.

Варто відзначити, що ID-картка, яка видається в 14 років, буде діяти 4 роки, з 18 років документ видається на 10 років.

Finance.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ