Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Інфляція в Україні перевищила прогноз. НБУ перегляне цифри

У Нацбанку пояснили, чому помилилися з прогнозом інфляції та попереджають про посилення ризиків відхилення інфляції від прогнозних показників. Новий прогноз обіцяють видати після засідання Правління НБУ з питань монетарної політики 26 жовтня.

Про це йдеться в коментарі Національного банку України з приводу даних, опублікованих днями Державною службою статистики України, згідно з якими у вересні 2017 року споживча інфляція становила 16,4% у річному вимірі, а у місячному вимірі індекс споживчих цін зріс на 2%.

"Фактична інфляція перевищила прогноз, опублікований у Інфляційному звіті за липень 2017 року. Це зумовлено насамперед прискоренням зростання цін на сирі продовольчі товари, зростанням виробничих витрат, а також певним пожвавленням споживчого попиту. Вищою за прогноз була також і базова інфляція, хоча в цілому фундаментальний інфляційний тиск залишався помірним", - прокоментували в НБУ.

У Нацбанку попередили, що ризики відхилення інфляції від прогнозів посилюються, та пообіцяли новий прогноз інфляції після засідання Правління НБУ з питань монетарної політики 26 жовтня.

"Поточна динаміка ІСЦ та його складових свідчить про подальше посилення ризиків відхилення інфляції від прогнозних показників, опублікованих у Інфляційному звіті (липень 2017 року). Новий прогноз інфляції та часовий горизонт повернення інфляції до цілі за допомогою монетарних інструментів буде оголошено за результатами засідання Правління НБУ з питань монетарної політики 26 жовтня 2017 року", - зазначається в коментарі.

У НБУ нагадали, що зростання цін на сирі продовольчі товари у вересні продовжило прискорюватися (до 28.2% р/р) і мало найбільший вплив на відхилення загальної інфляції від прогнозної траєкторії. Зокрема, суттєво прискорилося зростання цін на яйця на тлі поступової активізації їх експорту після скасування обмежень на ввезення такої продукції окремими країнами та сезонного скорочення її пропозиції. Також прискорилось зростання цін на усі види м’яса внаслідок зниження пропозиції при значних обсягах експорту та фруктів, зокрема яблук, через низькі показники їх урожаїв. Високими залишалися темпи зростання цін на молоко та овочі.

Крім того, відбулося зростання цін та тарифів, що регулюються адміністративно, прогнозовано уповільнилося (до 25,9% р/р), завдяки сприятливій базі порівняння, оскільки у вересні минулого року відбулося підвищення тарифів на електроенергію. Водночас у вересні рішенням уряду були збільшені мінімальні ціни на алкогольні напої, в результаті чого відбулось очікуване прискорення зростання цін на них до 17,5% р/р. Цього року важливим драйвером цієї компоненти залишаються тютюнові вироби, темпи зростання цін на які у вересні становили 41,1% р/р. Крім того, продовжили прискорюватись ціни на хліб та транспортні послуги на тлі зростання їх собівартості.

Також, зазначають в НБУ, очікувано прискорили зростання до 12,4% р/р (зросли на 2,9% м/м) ціни на паливо. Зокрема у вересні подорожчали бензин та дизельне паливо на тлі зростання цін на нафту на світових ринках та підвищення обмінного курсу євро, оскільки акцизи на паливо встановлені саме в цій валюті. Крім того, попри зниження цін на скраплений газ наприкінці вересня, за підсумками місяця вони виявились вищими, ніж у серпні, що зумовило їх суттєве прискорення в річному вимірі.

Водночас, базова інфляція у вересні у річному вимірі сповільнилась до 7,7% р/р (у місячному вимірі становила 1,9%). Насамперед високими темпами зростали ціни на послуги, що входять до базової інфляції, зокрема, це стосується вартості послуг середньої та вищої освіти, які зросли на тлі збільшення витрат на оплату праці. Також прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки, зокрема, на м’ясну та молочну продукцію, через підвищення цін на відповідні сирі продукти. Проте уповільнилось подорожчання одягу, взуття, а також інших, переважно імпортних непродовольчих товарів (електроніка, побутова техніка та товари особистого догляду) завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ