Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Інфляція в Україні за підсумками року не перевищить 12,5%, - експерт

Зростання споживчих цін в Україні до кінця 2016 року може сповільнитися до 11,5-12,5% проти 43,3% в 2015 році. Це станеться в основному внаслідок жорсткої монетарної політики, стриманого зростання доходів населення і проходження періоду планових підвищень регульованих тарифів. Таку думку висловив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

Основне зростання цін до кінця року буде формуватися по продуктовому кошику, і може скласти в середньому 4%. Зокрема, може подорожчати молочна продукція, м'ясо, хлібобулочні вироби, а також овочі в зв'язку з завершенням сезону і надходженням на ринок імпортної продукції. Крім того, очікується збільшення витрат домогосподарств, сільськогосподарських переробних підприємств з огляду на зростання вартості енергоресурсів і кормової бази.

«Якщо курс гривні в листопаді перевищить очікувані 27-27,2 грн за долар США, більшість імпортерів будуть змушені переглянути вартість своїх товарів, так як такий курс закладений в їх витрати і реалізацію. А це означає, що споживчі ціни можуть підвищитися вже в грудні. Однак, якщо вдасться утримати курс в межах 27 грн. за долар США, це дозволить досягти планового показника інфляції в рамках бюджетного прогнозу – 12%», – прогнозує експерт.

Інфляція в Україні в жовтні виросла на 2,8% на тлі підвищення тарифів ЖКГ і зростання цін на продукти харчування. Річні темпи інфляції досягли максимальної з березня поточного року відмітки – 12,4%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ