Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Ініціатива перейменування проспекту Петра Григоренка у Харкові викликає серйозне занепокоєння, - УІНП

Чергова, після програшу у двох судових інстанціях, спроба харківської міської влади найменування одного з найбільших проспектів міста іменем радянського маршала Георгія Жукова, провокує штучний конфлікт у прифронтовому регіоні. Очевидно, що такі дії суперечать заклику Президента щодо постатей, які об’єднують, а не роз’єднують українців. Про це інформує прес-служба УІНП.

Символічно, що розпорядження харківського міського голови про підготовку до присвоєння проспекту Петра Григоренка імені маршала Жукова, було підписано напередодні Дня Соборності України. Демонстративне викреслення імені генерала Григоренка з мапи міста розриває символічну єдність Харкова з анексованим Кримом. Адже справою життя ветерана Другої світової війни та кадрового офіцера, безпосередньо пов’язаного з Харковом, став захист прав людини. Зокрема захист прав депортованого кримськотатарського народу.

Позиція Українського інституту національної пам’яті залишається незмінною. У відповідності до діючого законодавства жоден об’єкт топоніміки в Україні не може бути названий на честь маршала Жукова. Це суперечить ч. 6, ст. 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», де прямо забороняється присвоювати юридичним особам та об’єктам права власності імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади у Комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР. Георгій Жуков за свою кар’єру обіймав низку таких посад, зокрема був міністром оборони СРСР у 1955-1957 рр. і членом Президії ЦК КПРС у 1957 році.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, на Київщині демонтовано дошку на честь "Возз'єднання з Росією".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ