Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Інклюзивний мистецький проєкт об'єднав "Піккардійську терцію" і 12 незрячих дітей

Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
1/3
У виставковому залі ТЦ "Форум" учора відбулося відкриття фотовиставки "Казка на білих лапах".

​ʺКазка на білих лапахʺ - це інклюзивний мистецький проект, унікальне явище в історії української культури, яке об’єднало на одній сцені ʺПіккардійську терціюʺ і 12 незрячих дітей віком 4 – 14 років з різних куточків України (Львів, Харків, Дніпро, Миколаїв, Рівне, Ів.-Франківськ, Тернопіль).

Частиною проєкту стала фотовиставка ʺКазка на білих лапахʺ львівського митця Ярослава Мончака, реалізована за підтримки департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА. Створені відомим художником мистецькі картини доносять до відвідувачів увесь процес народження проекту ʺКазка на білих лапахʺ, найяскравіші миті партнерства ʺПіккардійцівʺ і незрячих дітей, розкішні сценічні костюми маленьких солістів.

Участь у відкритті взяли заступник голови ОДА Іван Собко та заступниця директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Тетяна Плугатор. 

ʺНезважаючи на цей складний рік, я бачу , що мистецька інклюзія - у фокусі суспільства. Цьогоріч у Львові було презентовано низку мистецьких проєктів для дітей з інклюзією. Серед них -  і чудовий музичний проєкт Соломії Чубай ʺКолискові для Олексиʺ і бейбі-вистава інклюзивного характеру, прем’єра якої відбулася нещодавно у Львівському театрі ляльок і ваш дивовижний проєкт ʺКазка на білих лапахʺ. Дякую вам за, за те, що привертаєте увагу до якісної мистецької інклюзії, дякую за вашу працю і небайдужість. Такі ініціативи дуже важливі і цінніʺ,  - наголосив Іван Собко.

Довідково:
Цей різдвяний захід вперше презентований в Україні у січні 2020 р. Різдвяні концерти ʺКазка на білих лапахʺ відбулися у мм. Львів, Рівне, Житомир, Вінниця, Дніпро, Київ на сценах театрів і Жовтневого палацу; окремий концерт презентовано в Патріаршому соборі УГКЦ 20.01.2020 року за присутності Блаженнішого Святослава Шевчука.

Авторами та ініціаторами ʺКазки на білих лапахʺ виступили артист ВФ ʺПіккардійська терціяʺ, лауреат Національної премії ім. Т.Г. Шевченка Ярослав Нудик (автор усіх різдвяних пісень концертної програми) і громадський діяч, керівник Ресурсного центру освітніх технологій НУ ʺЛьвівська політехнікаʺ Оксана Потимко.

Дизайнерські сценічні костюми для незрячих дітей виготовила відома львівська модельєрка Івона Лобан.

Завдяки проєкту розпочато створення радіовистав за участі артистів вокальної формації і незрячих дітей, аудіювання книжок у ролях, підготовку нових форм роботи (візуальні вистави та ін.). Таким чином, інноваційний інклюзивний різдвяний проект ʺКазка на білих лапахʺ, у якому маленькі незрячі діти виступали в ролі солістів іменитого гурту ʺПіккардійська терціяʺ, зумів об’єднати всю Україну, привернути увагу держави і громадян до якісної мистецької інклюзії, підняти вгору планку для майбутніх прихильників інклюзії в культурі, започаткувати довготривалі мистецькі інклюзивні практики.

Організатор проєкту - Оксана Потимко. Організатор фотовиставки і дизайн сценічних костюмів ʺАрт-студія Івони Лобанʺ.  Фото - Ярослав Мончак.

Виставка триватиме до кінця року, вхід вільний. Адреса: вул. Під Дубом,7Б, третій поверх.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ