Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

ІНП Польщі співпрацюватиме з українськими державними архівами

У понеділок, 26 березня, у Варшаві відбудеться урочисте підписання договорів про співробітництво між Інститутом національної пам’яті Польщі та трьома українськими Державними архівами Одеської, Вінницької та Хмельницької областей.

Завдання цього проекту – почати процес оцифрування архівних документів з фонду українських архівів у справі політичних репресій, яких зазнали поляки у першій половині двадцятого сторіччя на території сучасної України. Проте, ініціатива не обмежується тільки до архівних завдань. Обидві сторони заявили також про свою готовність співпрацювати на навчально-видавничій базі.

«Інститут національної пам’яті Польщі співпрацює на багатьох рівнях з Україною; є такі сфери як пошуково-ексгумаційні роботи (пошуки останків жертв – ред.), що блокуються; але є також архівна співпраця, що постійно триває, попри політичні потрясіння. У цьому напрямку нічого не змінилося з нашим східним сусідом», – сказав президент Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек, нагадавши також про співпрацю істориків з обох країн.

Завдяки цьому проекту, архівний фонд Інституту національної пам’яті Польщі збільшиться на тисячі документів, пов'язаних з масовими репресіями проти громадян Радянського Союзу польського походження, в основному під час так званої польської операції НКВС 1937-1938 років.

«Це дуже важлива ініціатива, оскільки вперше Архів Інституту національної пам’яті може отримати дуже велику кількість документів з України. Йдеться про декілька та навіть кільканадцять тисяч індивідуальних та групових папок, які відкривали на поляків співробітники НКВС. У них можна буде знайти основну інформацію про жертви, протоколи їхніх допитів, а також обвинувальні акти та смертні вироки. Це надзвичайно цінна для наших істориків річ», – сказала директорка Архіву ІНП Польщі Мажена Крук.

Відповідно до домовленостей, польські архівісти поїдуть в Україну, аби оцифрувати з використанням спеціального обладнання документи, що цікавлять ІНП Польщі. «У результаті цієї співпраці, вигоду отримає не тільки польська сторона, але також українські архівісти, котрі у своїх фондах матимуть цифрові копії документів», – зазначила Крук.

Перші матеріали з України збільшать фонди ІНП Польщі ще цьогоріч. Документи будуть доступні на загальних умовах, тобто, зокрема, для журналістів та учених. «Але також для родичів жертв, котрі можуть дізнатися про трагічну долю своїх рідних», – зазначила директорка Архіву ІНП.

Архівні документи з України будуть теж важливими для слідчого відділу ІНП у Щеціні, який почав розслідування щодо так званої польської операції НКВС.

Провадження ведеться у справі комуністичних злочинів, що мають ознаки злочинів проти людства, зокрема злочину геноциду, що полягав у вбивстві щонайменше 111 тисяч осіб та позбавленні волі в поєднанні з особливими стражданнями приблизно 29 тисяч осіб польського походження. Слідство має всебічно та процедурно роз’яснити обставини цього злочину, зокрема встановити особи виконавців, що дозволить вшанувати вбитих та їхні родини.

«Однак прошу не забувати, що досі ІНП співпрацював з Архівом Служби безпеки України, який передав нам дуже важливі документи; тепер ми починаємо співпрацю на новому архівному полі, тобто з обласними архівами», – зазначила Крук.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ