Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Інтернет-субвенція на Львівщині: понад 100 сіл потребують підключення до інтернету

Максим Столярчук завідувач сектору з питань цифрової трансформації управління регіонального розвитку департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації розповів Гал-інфо про інтернет-субвенцію від Міністерства цифрової трансформації та про ситуацію з підключення до інтернету на Львівщині.

Головним драйвером проєкту є Міністерство цифрової трансформації, одна з основних цілей якого - це забезпечення 95% населення України широкосмуговим інтернетом (оптичний інтернет - фіксований швидкісний інтернет, - ред.). Саме тому міністерство розробило проєкт інтернет-субвенції, яка передбачає надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до інтернету в сільській місцевості. Перед початком робіт провайдер отримає аванс у розмірі 30% від суми закупівлі та 70% по закінченню закупівлі.

“Проблеми з доступом до інтернету є не тільки в Україні. У світі поширений так званий digital gap (цифровий розрив), який показує нерівність у доступі до інтернету. Ті країни, які першими зможуть його вирівняти, будуть більш конкурентними у порівнянні з іншими. Щобільше, широкосмуговий доступ до інтернету - це одна з цілей тисячоліття ООН. У 2019-2020 році Мінцифри провело дослідження, за яким визначали забезпечення широкосмуговим доступом до інтернету в Україні. Львівська область знаходиться на 4 місці в країні. У нас 9% населення не забезпечені широкосмуговим інтернетом, а це велика проблема, оскільки інтернет дає можливість населенню мати доступ до інформаційно-комунікаційних технологій як от навчання, дозвілля, послуги онлайн. Загалом для того, щоб забезпечити 95% українців інтернетом, за підрахунками Мінцифри, потрібно 3 млрд грн. Цьогорічна інтернет-субвенція - це перший транш, який вони заклали в бюджеті. Він спрямований на те, щоб спершу забезпечити підключення базових закладів соціальної інфраструктури (закладів освіти, ЦНАПів, медичних закладів, бібліотек, місцевих пожежних частин) у селах, де відсутнє інтернет-покриття на базі волоконно-оптичних технологій. Далі люди зможуть самостійно його проводити до себе у домівки”, - розповів Максим Столярчук.

Цьогоріч у бюджеті закладено 500 млн грн на інтернет-субвенцію. Є 2 критерії за якими видаватимуть субвенцію: це найменша сума дофінансування і наявність соціальних об'єктів. На субвенцію зможуть претендувати населені пункти, які мають щонайменше 2 соціальні об'єкти. Загалом по Україні вже подали 748 заявок. На Львівщині - 29, вони передбачають забезпечення 108 сіл. За словами Максима Столярчука, лише 29 з 73 громад подали заявки, тому що всі інші або забезпечені інтернетом або поки що не відповідають вимогам субвенції.

“Мінцифри спочатку звернулося до всіх провайдерів, щоб дізнатися скільки по регіонах коштує провести інтернет, а потім через 2 місяці вони оголосили про субвенцію. Розуміючи скільки коштують послуги провайдерів і отримавши інформацію від громад, ми зв’язалися зі всіма громадами, пояснили їм сенс цієї субвенції, попросили їх перевірити населені пункти у своїх межах, розповіли, як подати заявку. У процесі роботи виникла проблема, оскільки Мінцифри має свої дані наявності або відсутності оптоволокна у населених пунктах, а громади іноді стверджують, що ці дані не збігаються з реальністю. На Львівщині таких громад 11. Зараз знайшли механізм, як це можна вирішити. Нещодавно очільник області Максим Козицький підписав розпорядження про створення робочих груп, в яку входить представник ОДА і представник громади. Вони виїжджають у населений пункт, де потрібно з’ясувати чи є там інтернет. Є інструкція від міністерства, як це можна перевірити, є чат-бот, у якому ти відповідаєш на запитання і прикріплюєш необхідні фото, у кінці перевірки він генерує висновок”, - зазначив Максим Столярчук.

Для розподілу коштів субвенції Мінцифри створить комісію зі своїх представників, але туди можуть увійти й представники інших органів влади, і простим голосуванням вони відбиратимуть заявки. Основним критерієм буде мінімальна сума дофінансування.

“Якщо в село не зайшов провайдер, значить йому це не вигідно. Для нього термін окупності інвестицій, які він витратить, занадто великий. За даними Мінцифри середній рівень окупності провайдера - 4 роки. Якщо термін перевищуватиме 4 роки, тоді міністерство готове дофінансувати проведення інтернету, щоб для провайдера це було прийнятно. Після того як перевіримо 11 громад, де є спірні ситуації, ми будемо спілкуватися з провайдерами та головами ОТГ, щоб зменшити вартість проведення інтернету, бо чим менше потрібно дофінансування, тим більше шанс, що інтернет у громаді з'явиться”, - пояснив Максим Столярчук.

Оскільки інфраструктура після закупівлі залишається у власності оператора, за умовами субвенції провайдер також має забезпечити до кінця 2022 року безплатний інтернет для соціального об'єкта. У такий спосіб хочуть виключити випадки, коли держава витратила гроші на підключення, а в місцевому бюджеті відсутні кошти для оплати абонентської плати. Це не створить надмірного навантаження на мережу оператора, оскільки заклади соціальної інфраструктури споживають невелику кількість трафіку і тільки у певний час доби.

Зараз виникла незначна загроза збільшення вартості підключення, оскільки Міністерство економіки збільшило мито на імпорт оптичного волокна, і воно подорожчає на 23%. Проте Максим Столярчук зазначив, що Мінцифри зараз спілкується з Мінекономікою, яке запевняє, що подорожчання оптичного волокна не відобразиться на вартості підключення.

За оцінками Мінцифри субвенція має бути вже освоєна до кінця 2021 року. Додамо, що 10% зростання рівня проникнення широкосмугового доступу призводить до збільшення ВВП на 1%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ