Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Інцидент з перехопленням літака у Білорусі: що потрібно знати

У неділю, 23 травня авіалайнер компанії "Ryanair" екстрено приземлився в столичному аеропорту Білорусі. Причиною незапланованої посадки Boeing 737, який прямував за маршрутом Афіни - Вільнюс, стало повідомлення про нібито мінування.

На борту літака перебували 123 пасажири, всіх висадили і провели в будівлю аеропорту для огляду. Серед них був і колишній головний редактор каналу "NEXTA", редактор каналу "Білорусь головного мозку" Роман Протасевич. З листопада 2020 року блогер був оголошений в розшук. Протасевич і його соратник Степан Путило були внесені до білоруського списку «осіб, причетних до терористичної діяльності», їм також висунуто обвинувачення в «підбурюванні до масових заворушень», «грубому порушенні громадського порядку» і «розпалюванні соціальної ворожнечі» проти державних службовців і правоохоронців. За ці злочини передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років. За словами самого блогера, йому загрожує смертна кара. 

23 травня в аеропорту також була затримана дівчина Протасевича, громадянка Росії Софія Сапега. Крім того, до Вільнюса не вилетіло ще 4 людини. На борту з Протасевичем могли бути співробітники КДБ Білорусі. 

Команду прийняти літак в столиці віддав сам президент Білорусі. Крім того, за дорученням Лукашенка в небо підняли винищувач МіГ-29 для супроводу лайнера. 

Авіакомпанія "Ryanair" в заяві вже після приземлення літака у Вільнюсі не згадала ключові обставини інциденту і заявила, що летіти до Мінська було ближче, ніж до Вільнюса, що не відповідає дійсності. Насправді, у час розвороту до Мінська літак перебував ближче до кінцевої точки прямування в Литві. 

Опозиціонер Павло Латушко заявив, що білоруська сторона загрожувала збити літак Ryanair, якщо він не виконає посадку в Мінську.

Для цього відправили винищувач-перехоплювач, а повідомлення з погрозами передавали через диспетчерів.

Реакція світу

У Франції пригрозили розширити санкції Євросоюзу проти Білорусі. Увечері 24 травня Рада Європи екстрено збереться для обговорення даного питання. Крім того, в якості ще одного заходу проти білоруської влади можуть закрити повітряний простір Білорусі. 

Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Коувені заявив, що примусова посадка в Мінську літака Ryanair, що прямував із Афін до Вільнюса, прирівнюється до "повітряного піратства". Коувені наголосив, що білоруський режим "не має демократичної легітимності", і закликав ЄС продемонструвати "чітку і жорстку відповідь". Голова МЗС Ірландії зазначив, що має намір викликати для розмови почесного консула Білорусі в Дубліні, але не став закликати до вигнання всіх дипломатів з ЄС.

Міністерство закордонних справ Литви закликало своїх громадян не відвідувати Білорусь.  

Начальник Бюро кримінальної поліції Литви Роландас Кішкіс заявив, що що капітан літака посадив його за погодженням з керівництвом компанії “Ryanair”. Але правоохоронні органи Литви додатково уточнюють ці обставини.До Білорусі вже направили запит про правову допомогу. 

З 24 травня в національній латвійській авіакомпанії AirBaltic прийняли рішення не літати над Білоруссю. У обліт слідують мінімум два рейси: Рига - Одеса і Рига - Тбілісі. Австрійська авіакомпанія Austrian Airlines скоригувала маршрут слідування рейса Відень-Москва (AUA601/OS601). Рейс пролягав через повітряний простір Білорусі, проте 24 травня перевізник прийняв рішення виконати політ через Україну. 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг написав у Twitter:

"Уважно стежимо за примусовою посадкою в Білорусі рейсу до Вільнюса і повідомленням про затримання опозиційного діяча Романа Протасевича. Це серйозний і небезпечний інцидент, який вимагає міжнародного розслідування. Білорусь повинна забезпечити безпечне повернення екіпажу і всіх пасажирів".

Альянс вимагає міжнародного розслідування даної ситуації. 

Увечері 24 травня Європейський союз розгляне питання про подальші санкції проти адміністрації президента Білорусі Олександра Лукашенка. Лідери країн зберуться за вечерею в Брюсселі перед початком саміту і обговорять введення нових обмежень.

Зокрема, заходи можуть включати:

  • припинення польотів над Білоруссю;
  • заборону національній авіакомпанії країни приземлятися в аеропортах ЄС;
  • блокування наземного транзиту в ЄС з Білорусі.

Реакція України

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав ситуацію прямим проявом міжнародного тероризму. На його думку, трактуватися цей інцидент має однозначно.

“Примусова посадка пасажирського літака у Мінську за сфальсифікованим приводом «про замінування» і під конвоєм військової авіації - безумовний і демонстративний виклик сучасному світу”, - заявив він.

Відповідь Білорусі
Речник Міністерства закордонних справ Білорусі Анатолій Глаз зазначив:
«Немає жодних сумнівів, що дії нашої влади цілком відповідали встановленим міжнародним правилам. ...На цьому тлі, звичайно, вражає поспішність відверто войовничих заяв з боку ряду країн і європейських структур. Ситуація прямо і явно нагнітається. Відбувається її навмисна політизація, звучать нічим не підтверджені звинувачення, клеяться ярлики. При цьому немає ніякого видимого бажання в ній об'єктивно розібратися. Замість цього негайно знову зазвучали гасла про санкції» 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ