Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ірина Фріз ознайомилася з роботою Будинку хорватських ветеранів у Липіку

У рамках другого дня візиту до Хорватії Міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз відвідала Будинок хорватських ветеранів у Липіку та ознайомилася з його роботою.

«Це пілотний проект Міністерства хорватських ветеранів, загалом має бути створено п’ять таких закладів за проектом, який фінансує ЄС. Слід зазначити, що цей Будинок не є медичною чи соціальною установою, оскільки, як стверджують керівники закладу та заступник Міністра Дінко Тандара, медична модель не здатна надати необхідний комплексний формат не медичної реабілітації для ветерана», – зазначила Ірина Фріз та додала, що за основу було взято британський досвід реабілітації після другої світової війни.

Очолює установу екс-начальник Генерального штабу генерал Йосип Луціч. Тут з ветеранами працюють терапевти, психотерапевти, кінезіологи та інші спеціалісти. Важливим є те, що наразі опрацьовується нова модель індивідуальної та сімейної реабілітації. «Це рай на землі, я ніколи раніше не міг знайти місце, де міг би відпочити з дружиною», – так характеризують це місце самі ветерани.

За словами генерала Йосипа Луціча, який, до речі, на пенсії, найголовніше – це розмовляти з ветеранами, адже більшість із них психологічно вигорають, а відверті розмови допомагають повернути їх до нормального життя. «Я роблю це постійно, адже розумію вагу спілкування ветерана з ветераном», – наголосив він.

Загалом Будинок ветерана працює два роки. Постійно ведеться моніторинг роботи, проводяться анкетування ветеранів щодо оцінки якості надання послуг, компетенції персоналу та закладу загалом. Його бюджет складає 1 млн євро на рік.

«Тут одночасно протягом трьох тижнів можуть перебувати 50 осіб. За рік відвідати заклад для стаціонарного перебування можуть 850 ветеранів. Також ветерани навколишніх міст можуть отримати право на денне відвідування для реабілітації», – повідомила Ірина Фріз.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ