Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Іспанія, Ірландія та Норвегія визнали державність Палестини

Іспанія, Ірландія та Норвегія офіційно визнали Палестину незалежною державою всупереч жорсткій реакції Ізраїлю.

Про це пише Reuters.

Країни заявили, що так прагнуть прискорити процес припинення вогню у війні Ізраїлю з палестинським угрупованням ХАМАС у Секторі Гази. Вони також висловили сподівання, що інші країни Європейського Союзу наслідуватимуть їхній приклад.

«Це єдиний спосіб наблизитися до того, що всі визнають як єдине можливе рішення задля мирного майбутнього: Палестинська держава, яка співіснує з Ізраїлем в мирі та безпеці», — заявив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

За його словами, Іспанія визнає Палестину як державу, що включає Західний берег річки Йордан і Сектор Гази, під керівництвом Національної палестинської адміністрації та зі столицею у Східному Єрусалимі. 

Санчес додав, що Мадрид не визнаватиме змін кордонів Ізраїлю після війни 1967 року, якщо тільки це не буде за згодою обох сторін. 

«Ми хотіли визнати Палестину в кінці мирного процесу, але вирішили зробити цей крок разом з Іспанією та Норвегією, щоб підтримати життєздатність дива миру», — заявив прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс.

Крім того, у МЗС Ірландії оголосили, що підвищать статус свого представництва у Рамаллі на Західному березі до посольства і призначать посла. 

Своєю чергою міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац розкритикував це рішення. Він заявив, що визнання Палестинської держави робить тих, хто її визнає, співучасниками підбурювання до геноциду проти єврейського народу і воєнних злочинів.

Так, тепер 146 зі 193 країн-членів Організації Об'єднаних Націй визнають Палестинську державу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ