Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Історія обряду "бички", що здійснювали напередодні Старого Нового року

Увечері, 13 січня, хлопчики по одному чи групами, зі спеціальними дерев’яними фігурками, ходили від хати до хати, відбуваючи дійство, яке називали бички, або на бички.
Фото з експедицій на Снятинщину та Городенківщину Сергія Ципишева

Як розповідають у Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького, такий звичай побутував на Покутті.

Кожен із учасників обрядового дійства мав полотняну торбинку, в якій лежали примітивні дерев’яні фігурки, кожна з яких мала спеціальну назву та, вочевидь, мала певне знакове навантаження.

Зокрема серед них побутували (див. фото, стосовно якого подається перелік): Місяць, Сонце, сокира, весіллє, корито (всі – верхній ряд на фото); коза і цап, кочерга, дід з бабою, старости, бочки з пивом і вином, молодий і молода, церква і дорога до церкви, школа і дорога до школи, щистє з хвостом, пляшка горілки (всі – нижній ряд на фото). Однак цей перелік є далеко не повним, оскільки зустрічались також і: бички, циган (можливо з циганкою), смерть, біда, маґлівка [рубель], дзвіниця тощо.

Коли дитина із переліченими дерев’яними виробами підходила до хати, то ставала під вікном, стукала у шибку і промовляла: «Прошу на бички, жиб вам котились овечки», – або ж: «Щастя, здоров’я! Треба бичків?». Після цього господарі закликали відвідувача чи відвідувачів до хати, а там або самі діставали фігурки з торбинки, або це робив сам хлопчик. Коли власники обійстя витягали бички самі, то, мабуть, це було своєрідною формою провіщування майбутнього, залежно від того, що витягли. У іншому випадку господарі намагались непомітно вкрасти у дітей одну з фігурок набору, а потім зберігати її у хліві, бо це, нібито, допомагає у скотарстві.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ