Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

IT-сфера потрапила в п’ятірку галузей з найнижчою конкуренцією

За даними багатьох досліджень ринку праці, IT-фахівці сьогодні одні з найбільш затребуваних. З місяця в місяць, ця професійна сфера потрапляє в ТОП-5 галузей ринку праці з найнижчою конкуренцією. Активний розвиток IT-технологій, у тому числі ринку аутсорсингових компаній, сприяє підвищеному попиту та високим зарплатним пропозиціям у цій сфері. Але інформаційні технології – сфера досить широка, а затребуваність фахівців різних спеціалізацій неоднорідна. Про те, які з IT фахівців найбільш затребувані на ринку праці, в огляді Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Конкуренцію на ринку праці можна визначити за допомогою такого показника, як hh.Індекс – відношення кількості вакансій до кількості резюме за певний період часу. За останні півроку, за даними hh.ua, конкуренція в IT-сфері склала 1,8 (майже два претендента на одну вакансію).

Якщо аналізувати більш детально, то рівень конкуренції буде сильно залежати від сфери, в якій працює пошукач. Так, у першому півріччі 2015 року в IT сфері найнижча конкуренція була серед програмістів. На одного спеціаліста припадала одна вакансія. Це закономірно, адже головний роботодавець ринку – аутсорсингові компанії, які постійно зацікавлені в нових співробітниках. Так само, як і програмісти, ринку потрібні фахівці, які вміють продавати IT продукти. У цій спеціалізації також на одну вакансію претендує один кандидат. Гостро затребувані на ринку і розробники CRM систем, SEO-фахівці та маркетологи зі спеціалізацією в інтернет маркетингу.

Найвища конкуренція, як і в інших проф. сферах, серед тих, хто хоче бути керівником. У спеціалізації «СТО, СІО, Директор по ІТ» конкуренція майже 9 претендентів на одну вакансію. У більш широкій спеціалізації «управління IT проектами»- майже три. Але і тут шукають роботу переважно ті, кого називають менеджерами середньої ланки. Однак варто зазначити, що порівняно з іншими галузями ринку праці, конкуренція в цій сфері значно нижче (середній показник hh.Індекс для ТОП-менеджерів-12-13).

Висока конкуренція серед системних адміністраторів – 5 претендентів на одне робоче місце. Чотири спеціаліста на одну вакансію претендують у сферах комп'ютерної безпеки та мережевих технологій, три – у сфері банківських розробок.

В інших популярних на ринку спеціалізаціях конкуренція знаходиться на середньому рівні. Серед тестувальників конкуренція два претендента на одну вакансію (2,1). В таких напрямках, як телекомунікації і тех. підтримка, три кандидати (2,7), серед адміністраторів баз даних і фахівців з передачі даних – два.

Нерівномірний рівень конкуренції серед IT фахівців прослідковується і залежно від регіонів України. Найвищі показники hh.Індексу в Києві – два претендента на одну вакансію. В інших регіонах з топової п'ятірки цей показник дещо нижчий: в Одесі - 1,8, в Дніпропетровську - 1,7, у Львові та Харкові - 1,5. В інших регіонах конкуренція рідко вище, ніж два претендента на одну вакансію (але і кількість вакансій у них значно менше, ніж в Топової п'ятірці).

Дані були отримані в результаті аналіза бази даних вакансій та резюме Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна в липні 2015 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ