Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ізраїль офіційно став єврейською державою

Кнесет, парламент Ізраїлю, ухвалив закон, згідно з яким Ізраїль визнається національною державою єврейського народу, - Радіо Свобода.

За це рішення проголосували 62 депутати, 55 депутатів висловилися проти. Обговорення в Кнесеті тривало кілька годин.

Закон проголошує, що Єрусалим, єдиний і цілісний, є столицею Ізраїлю. Документ також послаблює статус арабської мови, яка до цього часу була однією з офіційних мов країни.

Прем’єр-міністр країни Біньямін Нетаньягу назвав ухвалення цього закону «історичним моментом».

Суперечки навколо приналежності східної частини Єрусалима є одними з насерйозніших в ізраїльсько-палестинському конфлікті.

За планом ООН розокремлення тодішньої підмандатної Палестини на єврейську і арабську частини 1947 року Єрусалим мав стати окремою одиницею під міжнародним урядуванням. Від часу арабсько-ізраїльської війни 1948 року західну частину міста взяв під контроль Ізраїль, а східну, разом із історичним Старим містом, окупувала Йорданія. Саме ці кордони 1948–67 років і визнає офіційно міжнародна спільнота.

Унаслідок «шестиденної війни» 1967 року Ізраїль захопив усе місто й оголосив про анексію Східного Єрусалима – його офіційне включення до складу своєї держави, а 1980-го ухвалив закон про Єрусалим як цілісну й неподільну столицю Ізраїлю. Міжнародна спільнота не визнає цих кроків.

Палестинці заявляють, що Східний Єрусалим, у кордонах 1948–67 років, має стати столицею їхньої майбутньої держави.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ