Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ізраїль висунув Росії жорсткі умови по Сирії, - ЗМІ

Термінові переговори між Ізраїлем і Росією, які відбулися на цьому тижні, стосувалися виключно ситуації в Сирії і присутності на її території російської армії.

Як передає Цензор.НЕТ, про це пише BBC.

За словами джерела видання, на зустрічі, яка тривала близько трьох годин, російському керівництву були окреслені "червоні лінії", які Ізраїль за жодних обставин не дозволить переступити ні "Хезболлі", ні Асаду, ні Ірану, ні навіть російським військовим.

Візит Нетаньяху до Москви був визначений як "робочий і терміновий". Його готували в найкоротші терміни, а склад делегації визначався буквально в останню добу.

Разом із прем'єром в російську столицю відправилися начальник Генштабу Гаді Айзенкот, глава військової розвідки Герцль Халеві, голова Ради з національної безпеки Йосі Коен і міністр абсорбції, виходець з колишнього СРСР Зєев Елькін.

На думку колишнього посла Ізраїлю в Росії, нині старшого співробітника Інституту з національної безпеки при Тель-Авівському університеті (INSS) Цві Магена, участь вищих військових командирів у цій поїздці викликає низку серйозних питань.

"Присутність начальника Генштабу на таких переговорах вже саме по собі незвичайне явище і виходить за межі дипломатичного протоколу, - говорить Маген. - Це означає, що приймаюча сторона зобов'язана запросити на зустріч, як мінімум, військового подібного ж рангу і обговорювати вони будуть виключно питання стратегічного характеру ".

За словами колишнього дипломата, головною метою ізраїльської сторони на переговорах у Москві, було озвучування конкретних пунктів, які за жодних обставин не можуть бути прийнятні для Єрусалиму:

Перше: Ізраїль не може дозволити собі поєднання діючого режиму на чолі з Башаром Асадом, зростаючого іранського впливу в Сирії, в тому числі в районі Голанських висот, а також передачі зброї бойовикам "Хезболли".

Друге: Якщо Росія обумовлює свою військову присутність в Сирії необхідністю боротьби проти ІГІЛ, то які конкретні кроки вона має намір зробити? І хоча в цьому питанні інтереси Москви і Єрусалиму повністю збігаються, ізраїльтяни хотіли б отримати більш детальну інформацію про плани російських військових.

Третє: Російська військова присутність не повинна обмежити свободу дій ізраїльської сторони на території Сирії у всьому, що стосується запобігання спробам передачі зброї радикальним ісламістським угрупованням, зокрема, в Південному Лівані.

"Зважаючи на всі ці фактори і представницький склад делегації, можу припустити, що ізраїльська сторона повернеться з Москви не з порожніми руками", - зазначив колишній дипломат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ