Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Кабмін хоче знову знизити норми споживання газу

Уряд України готує нову постанову про зниження норм споживання природного газу побутовими споживачами, оскільки попереднє подібне рішення скасував суд. Про це повідомив віце-прем'єр Геннадій Зубко на годині уряду у Верховній Раді в п'ятницю.

"Урядом було скасовано постанову, в якій були визначені надмірні норми споживання газу. Зараз готується інша постанова, яка узгоджується з міністерствами, щоб ще раз визначити їх (норми) на тому рівні, який був затверджений скасованим судом рішенням", - сказав віце-прем'єр.

Він заявив, що спільно з Міненерговугілля цей процес буде прискорений.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів у квітні 2015 року вдвічі зменшив нормативи споживання газу для населення без лічильників.

Якщо раніше норматив споживання газу домогосподарств, які використовують тільки газову плиту за наявності центрального гарячого водопостачання, становив 6 куб. м/міс. на одну людину, то після зниження – 3 куб. м. Для домогосподарств з плитою і без центрального ГВП норматив було знижено з 9.

Вищий адміністративний суд України 29 січня 2016 року скасував цю постанову Кабміну від 29 квітня 2015 року, проте у відповідь на рішення суду уряд вирішив скасувати базову постанову № 619 від 8 червня 1996 року про норми споживання без лічильників (з усіма подальшими правками до цієї постанови) і прийняти нову - №203 від 23 березня 2016 року - про підвищення норми споживання газу для населення на 47-58%.

Зокрема, домогосподарства без лічильників і громадяни, що використовують тільки газову плиту, платитимуть за 4,4 куб. м замість 3 куб. м (збільшення на 47%).

Норма для громадян, що використовують газову плиту і не мають центрального гарячого водопостачання (ГВП) зросла з 4,5 куб. м до 7,1 куб. м (збільшення на 58%), що використовують газову плиту і водонагрівач, - з 9 куб. м до 14 куб. м (збільшення на 56%).

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ