Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кабмін врегулював діяльність біобанків

Кабінет міністрів України прийняв постанову «Про затвердження Порядку збору, зберігання та використання біологічних зразків людини з дослідницькою метою», що дозволить проводити сучасні біомедичні дослідження та створювати лікарські засоби для лікування досі невиліковних хвороб.

Про це повідомляє пресслужба КМУ.

«Уряд прийняв постанову «Про затвердження Порядку збору, зберігання та використання біологічних зразків людини з дослідницькою метою». Це рішення дозволить проводити сучасні біомедичні дослідження, які стимулюють розробку нових підходів до діагностики захворювань та створення лікарських засобів для лікування досі невиліковних хвороб», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, біобанкінг відіграє важливу роль у медичних дослідженнях, оскільки саме біобанки зберігають біологічний матеріал, який буде використаний для розробки нових методів лікування захворювань. Тому вони мають величезний інноваційний потенціал у всьому процесі біомедичних досліджень.

Постанова передусім убезпечить біобанки від різних небезпек, пов’язаних зі зберіганням біологічного матеріалу. Це виключить можливість протиправних дій: обману пацієнтів, недобросовісності при зберіганні, надання неякісних біозразків дослідникам тощо. Зокрема встановлено вимоги щодо підвищення якості біозразків, дотримання етичних стандартів та захисту прав донорів. Однією з ключових вимог є обов’язкове отримання інформованої згоди пацієнта при зборі його біозразків та пов’язаних з ними даних, що забезпечить прозорість процесів.

В пресслужбі відзначили, що біобанкінг – це процес збору та зберігання зразків біологічних матеріалів пацієнтів, таких як кров, тканини та ДНК для використання в дослідженнях, які дозволяють вивчити патогенез хвороби. Адже для своєчасної діагностики та лікування потрібна ідентифікація біомаркерів, які можуть бути корисні для раннього виявлення, профілактики й лікування різних захворювань, а саме: онкологічних хвороб, неврологічних розладів, серцево-судинних і багатьох інших хвороб.

Створювати біобанки або співпрацювати з ними на договірних засадах зможуть організації, які займаються дослідницькою діяльністю: університети, лікарні, діагностичні лабораторії, державні та приватні фармацевтичні компанії тощо. Але будь-який зі згаданих закладів матиме право використовувати біологічні зразки тільки для біомедичних досліджень та використання їхніх результатів для сфери охорони здоров’я.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ