Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Здоров'я

Кабмін затвердив воєнно-меичну доктрину України

Не тільки військові медичні підрозділи, а й цивільні медичні заклади мають бути готові надавати допомогу військовим у разі потреби

31 жовтня 2018 року Кабмін своєю постановою затвердив Воєнно-медичну доктрину України. Про це повідомляється на "Урядовому порталі".

"Рішення уряду дозволить об'єднати зусилля військової та цивільної охорони здоров'я на засадах єдиного медичного простору з метою поліпшення стану медичного забезпечення захисників, які сьогодні відстоюють суверенітет і територіальну цілісність держави", – йдеться в повідомленні.

Доктрина визначає таке:

  • для потреб медичних служб і цивільної охорони здоров'я держава забезпечує виробництво та постачання необхідного переліку та кількості вітчизняного медичного обладнання, майна і техніки, лікарських і профілактичних засобів;
  • створення і утримання стратегічного запасу відповідно до затвердженої номенклатури;
  • документ дозволить впровадити міжнародні стандарти, принципи та політики медичного забезпечення військ НАТО шляхом врахування їхніх вимог у національному законодавстві з питань охорони здоров'я військовослужбовців.

Президент Національної академії медичних наук України Віталій Цимбалюк зазначив, що науковці академії були залучені до підготовки документа на початкових етапах. Президент НАМУ також підтвердив, що під час розроблення доктрини був врахований досвід країн НАТО, повідомляє "Укрінформ".

"Під час розробки розглядалася ізраїльська та швейцарська моделі, коли не тільки військові медичні підрозділи, а й цивільні медичні заклади мають бути готові надавати допомогу військовим у разі потреби. Так Швейцарія живе, Ізраїль, і це нормально", – зазначив академік. Цимбалюк також підтвердив, що доктрина визначає правила функціонування військової медицини, тому не є відкритим документом.

5 канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ