Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Карпачову знову обрали на посаду омбудсмена – Степан Курпіль

Ніну Карпачову знову обрали на посаду уповноваженого Верховної Ради із захисту прав громадян.
 „Ніну Карпачову обрали на посаду омбудсмена. За відповідне рішення проголосували 255 народних депутатів”, – про це „Гал-info повідомив народний депутат, член фракції БЮТ Степан Курпіль.
Водночас Степан Курпіль зазначив, що „за правозахисника Євгена Захарова, який також претендував на посаду уповноваженого Верховної Ради з захисту прав громадян, проголосували 152 депутати”.
Водночас, Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата Ніни Карпачової у зв’язку з призначенням її уповноваженим Верховної Ради з прав людини.
Ніна Карпачова – кандидат юридичних наук, заслужений юрист України.
Народилася 12 серпня 1957 року. Освіта здобула в Київському університеті ім. Т.Г. Шевченка, закінчила юридичний факультет (1979 р.), правознавець; аспірантура Академії суспільних наук (1991). Народний депутат України 13 скликання з 04.1994, Алуштинський виборчий округ №28, Республіка Крим, висунута трудовим колективом. 1994–1998 – заступник Голови комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.
Активно займалася імплементацією міжнародних стандартів у галузі прав людини у національне законодавство. Автор чотирьох законопроектів України, прийнятих Верховною Радою України 13 скликання, зокрема „Усиновлення дітей-сиріт” (глава до Кодексу про шлюб та сім’ю України); глава 35-А до Цивільного.00 процесуального кодексу України (судовий порядок усиновлення дітей-сиріт); Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”; Закону України щодо кримінальної відповідальності за торгівлю людьми (стаття 1241 “Торгівля людьми” Кримінального кодексу України).
У 1995 р. – голова оргкомітету перших парламентських слухань щодо виконання Україною Конвенції ООН “Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок”. За її ініціативою та при безпосередньої участі у 1996 р. створено Національний Центр по усиновленню дітей-сиріт при Міністерстві освіти України. Очолювала урядові та парламентські делегації України на міжнародних та європейських конференціях з проблем захисту прав людини. Брала активну участь у громадсько-політичній діяльності з прав і свобод людини. Віце-президент Всесвітнього Конгресу українських юристів (1996–1998 р.р.). 14 квітня 1998 р. обрана таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів першим Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини (підтримана 276 народними депутатами). З 1998 р. – член Європейського, з 2000 р. – Міжнародного інституту омбудсмана. Ініціатор боротьби з транснаціональною работоргівлею: з 1999 р. очолює Національну координаційну раду щодо запобігання торгівлі людьми в Україні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ