Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Касанжи: Не будіть Одесу знову

Жодних «повторень 2 травня» в Одесі немає і бути не може. Але цю дату будуть продовжувати експлуатувати нескінченно і всі, - вважає Зоя Касанжи. Про це вона написала на Фейсбук.

"Одеса. 2 травня.

Чим ближче ця дата, тим більше галасу і паніки. Тим більше обіцянок і погроз. Тим більше нагадувань і прогнозів.

Жодних «повторень 2 травня» в Одесі немає і бути не може. Але цю дату будуть продовжувати експлуатувати нескінченно і всі. Одні, щоб інші боялися. Другі, щоб грошей дали. Треті, щоб електоральне поле прокачати. Четверті, щоб свої людські ресурси тримати в постійній напрузі. П'яті, щоб бути при ділі і так далі.

Треба просто не боятися сказати, що дивіденди 2 травня мали вже усі, кому тільки не лінь.

І вже навіть якось ніяково говорити про тих, хто, втративши рідних, їздить по світу, присутній при показах «як людей спалювали» і ледве встигає пересідати з одного літака на інший, театрально розповідаючи «про жахи української хунти».

Якщо б 2 травня не було, його слід було придумати. Вибачте за цинізм, але дуже на те схоже.

Може, досить уже нам стогонів політиків і перекладання провини одне на одного, нескінченних страшилок і шантажу? Може, вистачить мірятися можливостями і причетностю, впливом і прозорливістю? Може, вистачить використовувати трагедію 2 травня як розмінну монету і потрясати нею щоразу за кожного зручного випадку?

Безпека - це базова потреба людини. Якщо ти вразливий, то все інше не важливо. Безпекою регіону і міста треба займатися щодня, а не напередодні травневих дат. І тут важлива централізація зусиль і виразність повідомлень для жителів.

А зараз в публічному просторі представники виконавчої влади займаються з'ясуванням відносин. Я думала, ми цей, нижчий, рівень, вже пройшли. На жаль.

Я, так сталося, трохи в курсі, яким чином вживалися заходи два роки і рік тому. Можливо, я набридла нагадуваннями, але дозволю сказати ще раз. Ігор Палиця тоді проводив ДУЖЕ БАГАТО різних зустрічей з дуже різними групами і персонами. З тими, хто міг впливати; з тими, хто теоретично міг впливати; з тими, хто не міг, але хотів і так далі. І відбувалося це задовго до зазначеної дати.

І, природно, координація зусиль силового блоку - тих, хто має за законом забезпечувати правопорядок і гарантувати безпеку. А всі хороші і різні люди повинні просто знати: бути законослухняними набагато вигідніше. Особливо в травні. Особливо в Одесі.

І ще одне. Опозиційний блок в особі його «вождя» місцевого розливу Миколи Скорика постарається витягти максимум вигод з 2 травня. Звідси і дозволена судом установка сцени на Куликовому полі, і приїзд клоунес типу Королевської, і запрошення 20 депутатів Європарламенту, які годуються з ФСБ-ної руки, і маса інших речей, які дозволять плекати надію на реванш і електоральні очки.

Але пацани дуже сильно помиляються, увірувавши в свою реінкарнацію. Які б нафтодолари за ними не стояли.

Одеса, перебуваючи в страшному анабіозі і десятиліттями демонструючи байдужість, одного разу прокинулася.

Не будіть Одесу знову", - написала Зоя Касанжи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ