Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кіберполіція заявила про кібератаку на держустанови й приватні компанії

Департамент кіберполіції Національної поліції України попереджає про масовану кібератаку на державні установи і приватні компанії.

Про це повідомила прес-служба кіберполіції на своєму офіційному сайті.

Зокрема, зловмисники розповсюджують шкідливе програмне забезпечення, яке встановлює на комп'ютер користувача віддалений прихований доступ і відправляє документи з нього на підконтрольні їм сервери.

Хакери на електронні поштові скриньки надсилають листи нібито від імені державних установ, що мають контекст на кшталт: «ви не сплатили податки. Деталі у файлі…», «на вас заведено кримінальну справу. Деталі в додатку…» Інфікування техніки відбувається, коли користувач завантажує архів у додатку листа. Принцип роботи полягає у завантаженні вірусу на комп'ютер користувача для створення віддаленого прихованого доступу та відправлення документів з розширенням .doc, .docx, .rtf та ін. на сервери зловмисників.

Відомо про факти розповсюдження таких листів з використанням нібито електронної поштової скриньки Управління патрульної поліції Києва – [email protected].

Рекомендації:

  • не завантажуйте з Інтернету зашифровані архіви або архіви під паролем. За необхідності зверніться до відправника, аби уточнити, чи був факт відправлення листа із вкладенням. Краще взагалі заблокувати отримання таких файлів через електронну пошту;
  • перш ніж відкрити вкладення в електронних листах чи повідомленнях, звертайте увагу на деталі. Краще утриматися від завантаження вкладень електронних листів від сумнівних відправників. Також має насторожити, якщо автор з невідомих причин змінив мову спілкування, тема листа є нетиповою для автора, а також повідомлення, що спонукають перейти за підозрілими посиланнями або відкрити підозрілі файли;
  • обмежте можливість запуску виконуваних файлів;
  • періодично здійснюйте перевірку системи антивірусом та оновлюйте бази сигнатур;
  • використовуйте ліцензійні операційні системи та інше програмне забезпечення, яке періодично оновлюється;
  • регулярно здійснюйте резервне копіювання важливих файлів;
  • якомога частіше оновлюйте паролі доступу до важливих систем та використовуйте двофакторну автентифікацію.

Якщо ви постраждали від зазначеного правопорушення, звертайтеся до кіберполіції за формою зворотного зв'язку https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ або за телефоном: 0800 50 51 70.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ