Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Кілька порад перед святковим застіллям

Олег Когут, заступник директора ДУ “ Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України”, дав кілька порад перед святковим застіллям.

"До Новорічних і Різдвяних свят залишаються лічені години. Тож господині активно запасаються продуктами, аби приготувати різноманітні смаколики. Це дуже відповідальний момент, бо від якості продуктів залежать не лише смакові властивості страв, а й настрій і здоров’я рідних, гостей. Адже неякісні продукти, порушення умов приготування та зберігання їжі можуть призвести до виникнення  різноманітних кишкових інфекційних захворювань або харчових отруєнь. Продукти, особливо готові, полюбляють різні хвороботворні мікроорганізми – бактерії, віруси. Мікроби розмножуються і виділяють токсини, які потрапляючи в організм людини, викликають важкі хвороби – сальмонельоз, дизентерію, вірусні захворювання, у тому числі гепатит А, та багато інших. Тож кілька порад при виборі продуктів харчування будуть доречними, бо допоможуть уникнути неприємностей і дозволять провести свята у колі рідних, друзів, а не на лікарняному ліжку.

За продуктами для приготування страв раджу йти в магазин, а не на стихійні ринки, бо там неможливо перевірити їх якість, умови транспортування та зберігання. Ціни на ринках можуть бути нижчими, ніж у крамницях, але, зекономивши кілька гривень, згодом можна удесятеро більше витратити на лікування. У магазинах чи на організованих ринках покупець має право вимагати, а продавець зобов’язаний на вимогу надати документи, що засвідчують якість і безпечність будь-якого товару.

У Західній Україні і на Новий рік, і на Різдво готують чимало страв з грибів. Якщо не маєте грибів, які збирали власноруч, і на яких добре знаєтеся, то в жодному разі не купуйте їх на стихійних ринках. Краще замість сумнівних сушених білих приготувати страви з шампіньйонів, глив. За смаковими властивостями вони не дуже поступаються лісовим грибам, але ви будете спокійні за здоров’я своїх близьких.

При приготуванні страв дуже важливо дотримуватися правил гігієни. Столи, стільниці, розділочні дошки, ножі та інше кухонне обладнання має бути чистим. Часто мийте руки, особливо після того, як торкалися сирої продукції, і переходите до напівготових чи готових страв. Стежте за тим, аби сировина не торкалася готових страв.

Під час приготування страв (запікання, смаження тощо) пам’ятайие, що тривалість приготування і належна температура при тепловій обробці не дають розмножуватися кишковим інфекціям.

Зберігати готову їжу необхідно при низьких температурах у холодильнику. Оптимальною буде температура + 2-6 градусів. Практично усі готові страви можна максимально зберігати лише до трьох  днів. Особливу увагу слід звернути на продукти, які швидко псуються: холодець, зельц, кров’янка, паштети, сальтисон, кремові вироби. Їх можна зберігати не довше двох діб і лише у холодильнику. Подавати на стіл безпосередньо під час гостини. Салати готувати і заправляти треба лише перед подачею на стіл.

Будьте уважними і обережними з консервованими в домашніх умовах продуктами – грибами, м’ясом, овочами, бо є небезпека захворіти на ботулізм. Найменше здуття кришки на банці, зміна кольору чи консистенції продукту, неприємний запах тощо має насторожити господиню. Такі продукти без вагань треба викинути.

На святковому столі буде чимало різних страв: вуджені, смажені, запечені, гострі, з приправами, майонезом тощо. Вони апетитні й усе хочеться скуштувати. Та якщо не знати міри та змішати різні продукти, святкування може закінчитися у перший день. І загроза підірвати здоров’я чатує не лише на тих, хто має певні проблеми з шлункового-кишковим трактом, підшлунковою, печінкою, нирками тощо. Розбалансуватися може й організм здорової людини. Тож будь-хто, хто надміру смакував, змішав різні продукти, може стати пацієнтом лікарні

Особливо обережними мають бути люди, які дотримувалися суворого посту чи лише частково обмежували вживання деяких продуктів. Роботу шлунково-кишкового тракту після посту слід відновлювати поступово, обережно вводити в меню продукти, яких тривалий час в раціоні не було.

І на Новий рік, і на Різдво готують багато м’ясних страв. Але не варто всі попробувати впродовж одного дня, бо з таким навантаженням шлунок може не впоратися. І тоді важкість, здуття живота, закрепи, інколи й отруєння вам гарантовані. Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, за святковим столом можна з’їсти 150-200 грамів м’яса, бажано не жирного: шматок курки, індички чи кроля. У цю кількість входить і кілька шматочків копченостей.

Дехто трапезу за святковим столом  розпочинає із салатів, мовляв, це вбереже від зайвих кілограмів. І робить велику помилку – салати заберуть увесь шлунковий сік, якого й так небагато. І коли після них людина з’їсть м’яса чи інших білкових продуктів, на їхнє перетравлення соку вже не залишиться. І тоді білки стануть їжею для патогенної мікрофлори.

У нас на завершення застілля прийнято подавати десерт: пляцки, фрукти, морозиво, коктейлі. Це недобра звичка, бо коли десерт спожити відразу після основних страв,  може порушитись робота шлунка й кишківника. Між обідом і десертом має минути деякий час, щоб шлунок зміг переварити основну їжу. І лише тоді він буде готовий до десерту. Якщо змішати все відразу, робота шлунково-кишкового тракту може зупинитися, їжа не буде перетравлюватися, а гнити в шлунку, викликаючи неприємні відчуття, важкість, нудоту.

Ці прості  правила  стосуються не лише святкових днів, їх варто дотримуватись щоденно. Не варто забувати, що безпека продуктів і правильнее їх споживання, а відтак і здоров’я, залежить від нас самих".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ