Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кількість шукачів притулку в ЄС у 2015 році перевищила мільйон

Кількість людей, які попросили притулку в країнах ЄС, у 2015 році перевищила 1,25 мільйона - це удвічі більше, ніж у 2014 році, свідчать останні дані Євростату.

Серед претендентів - найбільше вихідців із Сирії, Іраку та Афганістану. За даними Євростату, третина з них прагнуть потрапити до Німеччини.

Зараз тисячі нових мігрантів щодня прибувають до Греції з Туреччини.

Понад 10 тисяч людей нині застрягли на півночі Греції - на кордоні з Македонією, через запровадження прикордонного контролю на території ЄС.

На прес-конференції із німецькою канцлеркою Ангелою Меркель у Парижі президент Франції Франсуа Олланд заявив, що мігранти мають залишатися у сусідніх країнах, а також закликав продовжити підтримувати Туреччину.

У п'ятницю в ЄС оголосили про виділення першого пакету допомоги у розмірі 3 мільярдів євро для Туреччини для подолання кризи, що склалася в країні у зв'язку з напливом мігрантів.

Турецька влада раніше заявляла, що вже витратила близько 8 мільярдів євро для розміщення у себе мігрантів із Сирії.

У п'ятницю президент Європейської Ради Дональд Туск провів переговори із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом - напередодні саміту Туреччина-ЄС, що має відбутися в понеділок.

Як повідомляє кореспондент BBC Europe Кріс Морріс, переговори пана Туска з паном Ердоганом вкрай важливі у питанні зменшення напливу мігрантів до Європи.

Напередодні президент Європейської ради Дональд Туск закликав мігрантів, які залишили свої країни з економічних міркувань, не намагатися потрапити в Європу. За його словами, вони даремно витрачають свої гроші і ризикують життям.

Туреччина нині вже приймає у себе 2,5 млн мігрантів, і не хоче, щоб на її територію повернулися ті, хто вже досяг ЄС. Це ж питання є проблематичним і в ЄС.

Міжнародне право забороняє висилати з країни офіційних шукачів притулку, якщо удома їм загрожує смерть чи переслідування.

Водночас економічних біженців, які шукають притулку виключно з економічних причин, закон дозволяє відсилати назад. При цьому варто враховувати, що обробка запитів на отримання притулку і визначення їхніх причин займає час.

ЄС наразі пропонує певні стимули для Туреччини: безвізовий режим для громадян Туреччини у Шенгенській зоні; рішучість щодо відновлення переговорів про вступ Туреччини до ЄС та 3 мільярди євро допомоги на розміщення в країні біженців.

Міжнародна організація з міграції заявляє, що від початку 2016 року до Туреччини із Греції потрапили понад 120 тисяч мігрантів. Іще щонайменше 321 людина загинула, не спромігшись подолати цей шлях.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ