Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

КМДА вирішила залишити Арку Свободи українського народу

У столиці не демонтуватимуть арку "Свободи українського народу" (колишня арка "Дружби народів"). Її сенс переосмислений. Простір біля монумента отримає нову концепцію.
Фото: пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України

Про це повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації з посиланням на Департамент культури КМДА.

Арку дружби народів встановили в 1982 році з нагоди відзначення 60-ї річниці утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року.

Як нагадали в Департаменті, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Київрада перейменувала арку "Дружби народів" на арку "Свободи українського народу". Радянську скульптуру двох робітників — символ возз'єднання України та Росії — демонтували у квітні 2022 року.

19 січня 2024 року робоча група КМДА щодо усунення радянських і російських пам'яток з публічного простору — після консультацій із громадськістю — ухвалила рішення про збереження арки "Свободи українського народу".

Як вважають у Департаменті культури КМДА, витрати на демонтаж арки нині не на часі, адже місто насамперед спрямовує кошти на допомогу ЗСУ, фінансування бюджетної сфери і забезпечення життєво важливих потреб киян.

Водночас Київ перебуває на фінальній стадії декомунізації та дерусифікації. Загалом представники столичної влади разом з експертами сформували перелік 297 пам'ятних об'єктів, пов'язаних з історією і культурою Росії та СРСР, які рекомендовані до усунення з публічного простору. У переліку значаться 95 пам'ятників і понад 200 пам'ятних знаків та елементів оздоблення, зазначили в КМДА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ