Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Коломойського і Гонтареву допитали у справі ПриватБанку

Бізнесмен і колишній власник ПриватБанку Ігор Коломойський був допитаний у справі про націоналізацію банку. Про це в інтерв'ю LB.ua розповів генеральний прокурор Юрій Луценко.

За його словами, Коломойський для дачі показань приїжджав у посольство України. А крім нього, у справі ПриватБанку допитані також Геннадій Боголюбов, інші керівники ПриватБанку, а також Валерія Гонтарева, Катерина Рожкова, Арсеній Яценюк, Арсен Аваков, Борис Ложкін, Володимир Гройсман.

При цьому Луценко вважає несправедливими звинувачення, які звучать на адресу Генпрокуратури щодо неповного розслідування ролі ICU у справі про конфіскацію 1,5 млрд доларів екс-президента Віктора Януковича.

"З першого дня ми встановлювали роль брокера IСU, який був допитаний... Брокери, в нашій та інших країнах, створені для того, щоб засвідчувати певні операції. Брокер - це контролер, який має свої функціональні обов'язки.

Брокерських компаній на цьому ринку, наскільки я знаю, дві. Коли до брокера приходять оформити документи від українського банку, підкреслюю - ні латвійський, ні кіпрський, ні якийсь інший, а український Ощадбанк - він своїм підписом засвідчує, що дійсно відбулася не якась повітряна торгівля, а зміна грошей на облігації. Це його обов'язок. Ми запитували, перевіряв він легальність коштів? Відповідь: "Так, перевіряв". Як? «Послав запит в Ощадбанк, чи перевірили вони легальність коштів, отриманих на рахунки Ощадбанку", - розповів Луценко.

"Наступне. Він дає інші свідчення, про які я поки що не буду говорити. Ба більше, допитані його керівники. Представники і керівники Нацбанку. Після цього, як і вимагає від нас Процесуальний кодекс, замовили перевірку їх діяльності. На це є в державі уповноважений орган - Державний комітет з цінних паперів. Ця перевірка йшла досить довго. І була завершена, якщо не помиляюся, десь восени минулого року. Її висновок - дії брокера були абсолютно законними. Проте як генпрокурор я повинен ставити під сумнів навіть такі висновки. Хто є арбітром у досудовому слідстві в разі таких сумнівів? Експерт, який дає висновок про незаконність, не/правильність висновків Державної комісії з цінних паперів відповідно до чинного законодавства. Причому експерт несе кримінальну відповідальність за свій висновок. Така експертиза замовлена. І зараз, наскільки я знаю, завершується в одній з державних судово-експертних установ. Тому розмови про те, що Луценко спеціально не бачив ICU, є брехнею", - додав генпрокурор.

Він вважає, що в заявах, спрямованих проти ICU, простежується бажанням дискредитувати Гонтареву.

LB.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ