Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Коли роблять УЗД для дітей і навіщо воно потрібне

Сонографія (ультразвукове дослідження, УЗД нирок) є безпечним, безболісним та високоточним методом діагностики, що широко використовується в педіатричній практиці. Перше комплексне масове обстеження новонароджених (скринінг) проводиться у пологовому будинку, друге – до 2 місяців.

За потребою УЗД може бути призначено дітям будь-якого віку. Мета дослідження – виключення дефектів розвитку кульшових суглобів, вад серця, післяпологових мозкових крововиливів, відхилень від норми травної, сечовидільної, ендокринної та інших систем. УЗ-дослідження немовлят у Львові проводиться у нашому медичному центрі.

УЗД тазостегнових суглобів: мета та особливості процедури

Дисплазія кульшового суглоба – це стан, обумовлений його недорозвиненням або неправильним розвитком, що призводить до зміщення головки стегнової кістки щодо

вертлужної западини. Патологія спостерігається у 2-4% новонароджених. УЗД тазостегнових суглобів дозволяє своєчасно виявити проблеми та прийняти

заходи щодо запобігання як найближчим (порушення ходи, виражений больовий синдром), так і віддаленим (ранній розвиток коксартрозу, асептичний некроз головки стегнової кістки, тяжкі порушення біомеханіки нижніх кінцівок) ускладнень.

УЗД тазостегнових суглобів є інформативним, точним та безболісним. Дозволяє виявити наявність дисплазії та встановити її стадії:

  • передвивих: тазостегновий суглоб не міститься у вертлужній западині;
  • підвивих: головка частково зміщена;
  • вивих: повне усунення.

УЗД тазостегнових суглобів безпечно для дітей, може проводитися необмежену кількість разів за потреби. Протипоказань немає. Рекомендується тимчасово відкласти у разі підвищення температури тіла у дитини або у разі іншого тяжкого стану. Результати одержують відразу після процедури. Записати дітей на УЗД тазостегнових суглобів у Львові можна за вказаними на сайті телефонами.

Нейросонографія (НСГ): УЗД головного мозку дітей

Нейросонографія - це ультразвукове сканування головного мозку новонароджених та дітей до 1 року через велике тім'ячко до моменту його закриття. НСГ є основним діагностичним інструментом виявлення порушень розвитку центральної нервової системи. Дозволяє встановити вроджені вади на отримані ушкодження мозку.

У профілактичних цілях НСГ рекомендують проводити всім новонародженим у перший місяць після народження та у віці трьох місяців, за необхідності у перші дні чи години життя.

Повторне дослідження дозволяє виявити патології розвитку головного мозку, які проявляються не одразу. Рання діагностика значно підвищує шанси на успішне лікування та реабілітацію, оскільки дитячий організм до року має значні компенсаторні можливості.

Нейросонографія дозволяє виявити:

  • крововиливи в мозок різного ступеня;
  • аномалії розвитку мозку;
  • пухлини та кісти різних видів;
  • запальні процеси;
  • накопичення рідини;
  • підвищений внутрішньочерепний тиск тощо.

НСГ також вимагає спеціальної підготовки дітей. Тільки бажано, щоб дитина перебувала у спокійному стані. НСГ проводять і під час сну малюка. Якщо дитина нервує, то можна запропонувати йому сосок, пляшечку з водою, молоком чи сумішшю.

УЗД черевної порожнини

УЗД органів черевної порожнини у Львові проводиться у плановому порядку у віці до трьох місяців з метою моніторингу зростання та розвитку дитини. Процедура також призначається за наявності таких симптомів як біль у черевній порожнині, блювання, порушення функцій печінки, збільшення об'ємів живота тощо. УЗД дозволяє виявити:

  • патологічні зміни у структурі органів черевної порожнини;
  • пілоростеноз (звуження нижньої частини шлунка, через що блокується проходження їжі);
  • каміння в жовчному міхурі;
  • пухлини, кісти та інші утворення в органах черевної порожнини;
  • накопичення рідини в черевній порожнині та інші проблеми.

УЗД органів черевної порожнини у дітей проводиться натще. Винятком є ​​немовлята – дослідження здійснюється через три години після годування. Отримати більш детальну інформацію про особливості проведення УЗД органів черевної порожнини у немовлят у ЦЗР, про особливості підготовки (залежно від віку дитини та діагнозу) та ціни можна за вказаними номерами телефонів або відвідавши центр у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ