Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Комітет ВР схвалив фінальний законопроект щодо КСУ

Комітет з питань правової політики ВР рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроект 4533 “Про конституційну процедуру”.

Про це в своєму Telegram-каналі повідомила народна депутатка Ольга Совгиря, інформує УНН.

Цитата

“Комітет з питань правової політики рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроект 4533 “Про конституційну процедуру”, - повідомила Совгиря.

Деталі

Законопроект №4533 від 21.12.2020 напрацьований робочою групою КСУ щодо врегулювання “конституційної кризи”.

У пояснювальній записці повідомляється, що Проект Закону України «Про конституційну процедуру» підготовлений у зв’язку із необхідністю практичної реалізації ст. 153 Конституції України, яка уповноважує Верховну Раду України визначати процедуру діяльності КСУ шляхом прийняття відповідного закону. Зокрема, пропонованим проектом закону приводяться у відповідність із вказаною конституційною вимогою порядок здійснення Судом своїх повноважень під час розгляду справ конституційної юрисдикції, підстави і порядок звернення до нього, процедура розгляду ним справ, постановлення і виконання його рішень, надання висновків.

У цілому, законопроект складається із восьми розділів, що об’єднують у своєму змісті 65 статей, а також положення прикінцевого та перехідного характеру. При цьому, кожен із розділів унормовує певний комплекс питань, об’єднаних загальною ціллю законопроекту – на рівні закону врегулювати процедурні аспекти діяльності КСУ.

Доповнення

Так звана “конституційна криза” розпочалася 27 жовтня. Тоді Конституційний Суд України визнав такою, що не відповідає Конституції України, статтю 366-1 ККУ, яка передбачає відповідальність за брехню в декларації.

НАЗК закриває реєстр електронних декларацій

Частина суддів КСУ оновили дані про свої доходи, поки не було доступу до декларацій

11 грудня Венеційська комісія схвалила два висновки, які стосуються рішення КСУ та ситуації з антикорупційним законодавством.

До цього, 9 грудня Венеційська комісія оприлюднила терміновий висновок про законодавчу ситуацію з механізмами протидії корупції у відповідності з рішенням КСУ від 27 жовтня. У висновку зазначається, що рішення КСУ "не має чіткої аргументації і твердої основи в міжнародному праві".

10 грудня Венеційська комісія оприлюднила другий висновок щодо ситуації з КСУ. Висновок включає рекомендації Верховній Раді більш чітко прописати ситуації, при яких може бути обмежена діяльність КСУ, а суддям Конституційного Суду рекомендують більш конкретно вказувати причини неконституційності законів при ухваленні рішень.

Це послідувало після звернення 25 листопада Президента Володимира Зеленського до Венеційської комісії з проханням дати висновок про стан антикорупційного законодавства держави після резонансного рішення Конституційного Суду.

Володимир Зеленський: Із цим складом КСУ у нас не буде руху вперед

Водночас Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект, яким запропонував звільнити всіх суддів КСУ, які ухвалили відповідне рішення від 27 жовтня, та після цього почати процес відбору нових суддів. Згодом до нього подали альтернативи, зокрема і голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Тим часом у Верховній Раді створили робочу групу, яка повинна була напрацювати три законопроекти для вирішення ситуації - повернення електронного декларування, зміни до Кримінального кодексу і зміни в закон про КСУ - до 1 грудня. Однак, робоча група не завершила свою роботу з початком грудня, як очікувалося, а продовжила її, поки не запропонує рішення щодо одного з питань - стосовно КСУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ