Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Комітет ВРУ не зміг розглянути виведення ТБ з-під дії мовного закону

Засідання парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, на якому збиралися розглянути виведення телебачення з-під дії закону про мову, у тому числі відстрочку перекладу фільмів та серіалів на українську, сьогодні не відбулося.
Верховна рада України

Про це написав народний депутат Володимир В’ятрович на своїй сторінці у Facebook.

Сьогодні о 10:00 мало відбутися засідання комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, де повинні були розглянути зміни до законопроекту про незалежність Національної ради з питань телебачення та радіомовлення №4107.

Так, члени комітету вийшли на зв'язок онлайн, проте формального засідання не відбулося. В’ятрович та присутні в одній кімнаті з ним інші члени комітету, а також депутати з інших комітетів вимагали від голови комітету Микити Потураєва та секретаря Віталія Бабенка зачитати прізвища членів комітету, які дали згоду на проведення засідання в онлайн-режим. Потураєв не став надавати ці дані.

Сам В'ятрович назвав заплановане засідання "незаконним" і заявив, що там "хотіли протягнути поправки до законопроекту 4107, повністю вивівши телебачення з-під дії закону про мову". За його словами, ні голова комітету, народний депутат від "Слуга народу" Микита Потураєв, ні жоден депутат від більшості не з’явився в приміщенні комітету, біля якого на вулиці протестували обурені українці.

Сьогодні, 14 червня під будівлею парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики влаштували мітинг проти спроб скасувати перехід на українську мову з 16 липня усіх фільмів і серіалів, які транслюються на телевізійних каналах.

Так, народні депутати від пропрезидентської партії "Слуга народу" ініціювали законопроєкт, яким пропонується відтермінувати обов'язкове озвучування фільмів українською мовою.

Раніше Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект № 4107 щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Проектом пропонується внести зміни до положень Законів України "Про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення", "Про телебачення і радіомовлення", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ