Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кому вигідний «Фаріонгейт»?

Український сегмент соцмереж продовжує трусити від скандалу довкола професорки Національного університету «Львівська політехніка» Ірини Фаріон.

Частина 1. Ірина Фаріон та бійці «Азову».

Нагадаємо, як повідомляє Суспільне 6 листопада вийшов ефір програми «Рандеву з Яніною Соколовою», де Ірина Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади, яка створена на базі добровольчого формування «Азов».

Під час розмови з Фаріон журналістка Яніна Соколова спитала у Фаріон, як щодо російськомовних бійців із 3-ї штурмової бригади, які спілкуються російською, зокрема й у бою, і сказала, що було б несправедливо називати їх «кацапами».

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою. То нехай себе назвуть «рускімі». Чому вони такі очманілі? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм. Вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка. Що це за бздура - воювати в українській армії й розмовляти російською мовою?», - емоційно і доволі прогнозовано відреагувала Фаріон.

Ця програма викликала резонанс в українському суспільстві. Зокрема, наступного ранку уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації. Також з'явились несхвальні відгуки стосовно висловлювань Ірина Фаріон від військових, медиків, волонтерів тощо.

Однак несподівано історія отримала нове продовження, де його й не чекали.

Частина 2. Ірина Фаріон та студент з Криму.

Ексдепутатка від ВО «Свобода» Ірина Фаріон опублікувала скріншот електронного листа, якого їй написав студент з Криму Максим Глєбов, який підтримав її у мовному скандалі. Ніби й нічого особливого, але вона не приховала  особисті дані хлопця. Не зробила цього професорка-мовознавиця й після зауважень її читачів, а у звичному для себе форматі нахамила дописувачам.

Після цього з'явилась інформація, що хлопця затримали окупаційні силовики, а проросійський канал опублікував відео з його вибаченнями.

На цю історію також відреагував Дмитро Лубінець. Він наголосив, що вже звернувся до СБУ з відповідним зверненням, адже Фаріон не лише вчинила кримінальне правопорушення, але й підіграла окупантам.

Знову ж таки, крапку в цій історії мало б поставити компетентне розслідування, зокрема дати відповідь і на питання «а чи був хлопчик?», а можливо це дійсно провокація стосовно української мови, «Львівської політехніки», Ірини Фаріон.

Однак ....

Частина 3. Студентський виступ проти Фаріон.

Студенти Національного університету «Львівська політехніка» організували мітинг проти викладачки вишу та мовознавиці Ірини Фаріон, на тлі скандалу через її висловлювання та публікацію листа з даними студента з окупованого Криму (Громадське).

Організатором цього мітингу виступив Львівський осередок ГО«Українські студенти за свободу». Як зазначено на сайті організації:

«- це громадська організація, заснована на засадах захисту, популяризації та лобіювання принципів вільного суспільства. Нашою місією є об’єднання, навчання та мобілізація української молоді, яка прихильна ідеям свободи. Ми — це вільне покоління, яке народилось і виросло у незалежній Україні. Наш спільний інтерес — прагнення жити тут і зараз. Ми переконані, що саме свобода є ключовим елементом процвітання будь-якої нації».

Частина 4. А що Політехніка?

Керівництво НУ «Львівська політехніка» спочатку доволі мляво реагувало на події довкола Ірини Фаріон. Після її перших висловлювань, в Політехніці оприлюднили повідомлення, що університет не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза його стінами.

Однак згодом стало відомо, що у «Львівській політехніці» створено робочу групу, яка має вирішити питання звільнення екснардепки та викладачки Ірини Фаріон, після скандалів за участі мовознавиці та оприлюднити свої результати впродовж тижня. Про це повідомила проректорка Львівської політехніки з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Лілія Жук.

Але, щось пішло не так...

Частина 4. Звільнення не звільнення.

Фактично одразу після появи інформації про створення комісії, яка повинна була тиждень вивчати висловлювання Ірини Фаріон, з'явилась інформація, що професорку звільнили з НУ «ЛП». Про це зокрема повідомив у Фейсбуці міністр освіти та науки Оксен Лісовий. Аналогічна інформація з'явилась і на сайті університету з копією наказу про звільнення.

Знову ж, прогнозовано, Ірина Фаріон повідомила що йде до суду.

А ти часом з допису міністра й офіційного сайту Політехніки зникла копія наказу про її звільнення.

Залишилось лише повідомлення, що відповідно до пункту 3 статті 41 Кодексу законів про працю Національний університет «Львівська політехніка» 16 листопада 2023 року розірвав трудову угоду з професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон.

Частина 5. Нарешті з'явились «прихильники». 

20 листопада біля Львівської політехніки зібрався мітинг на підтримку професорки Ірини Фаріон. Як повідомив один з телеграм-каналів, на акції під Львівською політехнікою були ті, хто підтримує Ірину Фаріон, хто проти та байдужі зіваки. 

Але виявилось що тим хто «за» ще й «донатили».

Хто був організатором цього мітингу офіційної інформації немає.

Епілог

Не знаємо чим завершиться ця історія, але беззаперечним в цій історії лише одне - скандал з Іриною Фаріон допоміг їй виринути з небуття та повернутись в активну політику. А також те, що цю тему активно почали використовувати не на користь України, української мови та перемоги України над російським агресором. І з цієї ситуації найбільше можуть скористатись саме антиукраїнські елементи, не зважаючи на те, якою мовою вони розмовляють - українською чи російською.

Тому всім таки варто дочекатись рішення комісії створеної в НУ «ЛП», а також розслідувань, які були ініційовані уповноваженим Верховної ради України Дмитром Лубінцем.

Андрій Маан

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ