Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Конфіденційна інформація: чи знаєте ви свій ВІЛ-статус?

Інформація про ВІЛ-статус кожної людини є конфіденційна. До того ж у разі позитивних результатів аналізу, ніхто не має права звільнити Вас чи відсторонити від роботи. Рівно як і те, що ніхто не має права вигнати хворого на ВІЛ зі школи чи виключити з університету тощо. Тож лікарі Львівщини запевняють, що боятись профілактичного тестування не варто.
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/6

У Львові безкоштовно та анонімно тестували на ВІЛ. Акція відбулась 21 листопада на території департаменту охорони здоров’я (вул. Конопницької, 3) в мобільній лабораторії.  У цій машині лікарі надавали консультації соціальним працівникам, обмінювали шприци, тестували на ВІЛ, гепатити В та С. Також розповсюджували профілактичні матеріали: презервативи, спиртові серветки, шприці.

Серед бажаючих пройти експрес-тест був і сімейний лікар Ігор Заставний. Чоловік розповів, що ця медична перевірка зайняли тільки 5 хвилин. На його думку тестування важливе, тому що: «Лікар мусить вживати такі ж профілактичні заходи як  і ті, що він призначає пацієнтові. Наприклад, я вакцинований, маю щорічне профілактичне обстеження, зокрема, періодично тестуюсь на ВІЛ чи гепатит».

Перевірку на ВІЛ-статус проводила лікар-інфекціоніст Львівського обласного центру з профілактики  та боротьби зі СНІДом Марта Васильїв розповіла таке: «Час від  часу ми виявляємо ВІЛ-інфікованих людей, для яких така новина стає цілковитою несподіванкою. Важливо знати свій статус та вчасно розпочати лікування. Тому ми закликаємо молодь і всіх небайдужих до свого здоров’я людей пройти обстеження. Кожен бажаючий може за 5 хв пройти швидкий тест і дізнатись попередні результати. У тому разі, якщо ми виявили позитивний статус, тоді у подальшому перескеровуємо пацієнта в медичний заклад для підтвердження результатів».

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/6

Директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак зазначила, що всі лікарі-стаціонари повинні обов’язково проходити подібні тести. Зокрема, розповіла таке: «Оскільки я не працюю у стаціонарі, тому я не так вже й часто проходжу такі тестування. На  жаль, в Україні не має практики обов’язкового обстеження, тому одним з наслідків цього  є високе зростання ВІЛ-інфікованих. А  такою акцією ми хочемо звернути увагу мешканців на важливість бути проінформованим щодо стану свого здоров’я. Бувають  такі випадки, коли хворі дізнаються про свій діагноз випадково, обстежуючись зовсім за іншої потреби.

Статистику хворих на СНІД ми маємо. Але,  на превеликий жаль, менше інформації у нас про гепатит, адже реальної цифри про обсяги захворюваності на гепатит ми  не маємо. Така ситуація по свій Україні. На сьогоднішній день в  країні є якісні схеми лікування від обидвох захворювань.

Щодо забезпечення препаратами, то на Львівщині воно недостатнє. У наших силах забезпечити лікування тільки хлопців демобілізованих із зони АТО. Їх ми у змозі забезпечити за кошти обласного бюджету. Усі інші  люди при лікуванні гепатиту, мають бути забезпечені препаратами з державної програми, проте це дуже обмежені поставки. Самостійне лікування вимірюються десятками тисяч гривень. Якщо говорити про лікування ВІЛу та СНІДу , то  поставка медикаментів проходить через Обласний центр боротьби зі СНІДом. Це може бути і державне постачання і глобальний фонд».

Віл не передається через:

  • побутові контакти;
  • кашель, нежить, піт та сльози;
  • обійми та поцілунки;
  • укуси тварин та комах;
  • користування спільним посудом чи побутовими приладами;
  • користування спільним туалетом, душем, лазнею, сауною, басейном тощо.

Віл передається через:

  • статеві контакти без презервативів;
  • використати нестерильних шприців та медичних інструментів;
  • від матері до дитини під час вагітності, пологів та годування грудьми;
  • через переливання неперевіренної крові тощо.

Загальнонаціональна гаряча лінія з питань ВІЛСНІДу: 0 800 500 451.

Львівський центр профілактики та боротьби зі СНІДом: 275 19 23.

Мобільна амбулаторія: 067 322 22 97.

Акція була організована в межах «Європейського тижня тестування на ВІЛ та гепатити» Благодійним фондом «Салюс» спільно з Львівським обласним центром з профілактики та боротьби зі СНІДом за підтримки Департаменту охорони здоров’я та Альянсу громадського здоров’я.

Довідка.

За статистикою, майже кожен другий ВІЛ-інфікований в Україні не знає про свій статус, а більшість хворих на ВІЛ-інфекцію інфекцію дізнаються про захворювання вже на пізніх стадіях. Так відбувається здебільшого з двох причин. По-перше, через відсутність характерних симптомів. Інша причина – тестування на ВІЛ не входить до обов’язкових медичних обстежень.

За оновленими оцінками щодо ВІЛ/СНІД, на початок 2017 року в Україні 238 тисяч людей живуть з ВІЛ (усі вікові категорії), а під медичним наглядом у медзакладах перебувають 139 394 ВІЛ-інфіковані особи. В 2017 році в країні щодня реєструється 48 випадків  захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 захворювання на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

Пріоритетними кроками у боротьбі з епідемією ВІЛ-інфекції залишаються: попередження нових випадків інфікування ВІЛ, забезпечення рівного доступу  до консультування і тестування, вчасне охоплення ВІЛ-інфікованих осіб антиретровірусним лікуванням, послугами догляду та підтримки. Зокрема, розширення обсягів антиретровірусної терапії дозволяє пацієнтам з ВІЛ-позитивним статусом отримати шанс на якісне та продуктивне життя.

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ