Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Конкурс Книга року ВВС стартує з публічної дискусії

Щорічний конкурс "Книга року ВВС" почався з публічної віртуальної дискусії на тему "Чи замінять серіали читання романів?"
Photo by form PxHere

Бесіда відбулася у  Мистецькому Арсеналі - Національному культурно-музейному комплексі в Києві, між колишнім міністром економічного розвитку України Тимофієм Миловановим та директоркою Мистецького Арсеналу Олесею Островською-Лютою. Модерував розмову телеведучий та член журі "Книги року ВВС" Вадим Карп'як.  Опублікована на сайті bbc.ua полеміка стала своєрідним стартом для подання заявок на участь у літературному конкурсі BBC, який  представлений у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Чому ми читаємо книги в добу  інтернету і  телесеріалів? Щоб розважитися чи навчитися чомусь? А може, тому, що фраза "я багато читаю" досі викликає повагу? Під час дискусії, яка вже певний час триває в українському публічному дискурсі, Тимофій Милованов якось заявив, що читання книг втратило свою навчальну функцію і зараз є лише розвагою для меншості. Йому опонує Олеся Островська-Люта, яка стверджує, що література постійно навчає  читача, і поки зарано говорити, що бібліотеки віджили своє.

Оскільки дискусія між Миловановим та Островською-Лютою ознаменувала початок щорічної літературної премії, яка відзначає найкращі художні твори та есеї українською мовою у трьох номінаціях - Книга року ВВС, Дитяча Книга року ВВС та Книга року ВВС – Есеїстика, - головний редактор BBC News Україна Марта Шокало пояснює: "Традиційний конкурсний цикл мав початися у травні в Києві, на Міжнародному фестивалі "Книжковий арсенал". І хоч пандемія змусила нас змінити плани, вона також зробила цьогорічний конкурс ще більш актуальним та особливим, тому що зараз люди, як ніколи, цінують насолоду від хорошого читання".

Радник з питань культури ЄБРР Світлана Пиркало каже: "Пандемії були фоном для багатьох літературних шедеврів протягом століть, занурюючи читача у людську трагедію, драму і чорну комедію. Про Covid-19, ймовірно, також напишуть книги. А поки судді конкурсу "Книга року ВВС" з нетерпінням чекають на знайомство та обговорення нових книг - що може бути краще під час карантину. І, як завжди, до них приєднаються читачі, які надсилатимуть свої рецензії на нові книги".

До участі у всіх трьох номінаціях приймаються також твори, написані мовою інших народів, які проживають на території України, у перекладі на українську.

Цього року до журі премії "Книга року ВВС" увійшли:

  • Віра Агеєва, професорка Національного університету "Києво-Могилянська академія"
  • Віталій Чепинога, блогер
  • Вадим Карп'як, телеведучий
  • Світлана Пиркало, письменниця, Радник з питань культури ЄБРР
  • Марта Шокало, головний редактор BBC News Україна. 

Переможець у кожній номінації отримає винагороду 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті. 

Видавці книг-переможців у номінаціях Книга року ВВС, Дитяча Книга року ВВС та Книга року ВВС – Есеїстика отримають право використовувати логотип премії Книга року ВВС на наступних виданнях.

Видавництва можуть подавати на розгляд журі до трьох книг у кожній категорії та до двох нових книг-переможців попередніх конкурсів. Книги, подані на премію, мають бути написані українською мовою  (оригінальні твори або переклади) та видані упродовж останніх 12-и місяців на момент оголошення старту премії. Більш детально з умовами літературної премії "Книга року ВВС" можна ознайомитися на сайті bbc.ua.

Останній термін подання книг на премію – 7 вересня 2020 року. Читачі можуть надсилати свої рецензії з 15 жовтня до 15 листопада 2020 року. 

"Довгі списки" у кожній номінації та приз "Читач року ВВС" за найкращу рецензію книги визначає редакція ВВС News Україна за погодженням з журі. "Короткі списки" та переможців визначить журі.

Переможців буде оголошено в грудні 2020 року.

Переможці минулого року: Тамара Горіха Зерня "Доця" (Книга року ВВС-2019), Володимир Арєнєв "Сапієнси" (Дитяча книга року BBC-2019 ), Тарас Прохасько "Так, але..." (Книга року ВВС - Есеїстика-2019).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ