Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Контракти «до закінчення особливого періоду» відмінять, нові матимуть чіткі терміни дії

Зміни до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» передбачають вирішення низки нагальних питань. Про це повідомив начальник Генерального штабу – Головнокомандувач ЗСУ генерал армії України Віктор Муженко.

- По-перше, поданим до Верховної Ради України законопроектом планується відмінити контракти до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію. Натомість всі контракти громадяни укладатимуть з визначенням чіткого терміну їх дії.

По-друге, контракти на шість місяців в особливий період укладатимуть за бажанням мобілізовані військовослужбовці та строкової служби, які під час особливого періоду вислужили не менше 11 місяців. Також укладати контракт на 6 місяців зможуть особи, звільнені з військової служби під час дії особливого періоду і які вирішили ще послужити в лавах Збройних Сил за контрактом. Після шести місяців служби зазначені військовослужбовці матимуть право продовжувати контракти ще на шість місяців або більші строки, - зазначив генерал армії України Віктор Муженко.

Також він повідомив, що військовослужбовці-контрактники під час особливого періоду, крім періодів проведення мобілізації та введення воєнного стану, матимуть можливість продовжити військову службу за новим контрактом або звільнитися з військової служби після завершення строку контракту. Окрім того, всі категорії звільнених військовослужбовців планується зараховувати до оперативного резерву першої черги.

- Щодо надання права на звільнення з військової служби військовослужбовцям, дія контрактів яких продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації – таке право вони набуватимуть після 18 місяців служби з дати продовження дії контракту, а військовослужбовцям, які уклали контракти на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію – які вислужили не менше 24 місяці.

Звільнення зазначених категорій військовослужбовців передбачається здійснити планово протягом двох років після ухвалення відповідних змін до чинного законодавства, – наголосив начальник Генерального штабу Збройних Сил України.

Законопроектом планується запровадити в особливий період такий вид військової служби, як військова служба за призовом строком на 18 місяців осіб офіцерського складу. Інший законопроект надаватиме пільги військовослужбовцям-резервістам, які укладуть контракт строком від одного до п’яти років, на рівні призваних за мобілізацією військовослужбовців.

- Прийняття Закону України дозволить здійснити поетапну заміну контрактників, що не бажають продовжувати військову службу, мотивованими та свідомими військовослужбовцями, - підсумував генерал армії України Віктор Муженко.

Ukrainian Military Pages

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ