Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Косово ввело санкції проти ПВК "Вагнер"

Косово приєдналося до санкцій США щодо ПВК "Вагнер" через побоювання, що вона діє в регіоні.

Цим рішенням Приштина де-факто назвала групу "Вагнера" транснаціональною злочинною організацією, повідомляє Euractiv.

У січні Мінфін США запровадив санкції проти групи, а в середу, 22 березня, прем’єр-міністр Косова Альбін Курті оголосив про приєднання країни до цього рішення, заявивши, що найманці "загрожують і підривають суверенітет і територіальну цілісність України".

Віцепрем'єр Косова Беснік Біслімі заявив, що санкції США покликані зменшити можливості Росії вести війну проти України.

"З цієї причини Міністерство закордонних справ і діаспори Косова пропонує доповнити та внести зміни до рішення уряду щодо виконання міжнародних санкцій, введених США, які реалізуються нашою Республікою щодо міжнародних зобов’язань проти Вагнера, а також їхніх партнерів та інших компаній, які підтримують російську військову кампанію", – зазначив він.

Але причини санкцій з боку Косова для "Вагнера" також можуть бути пов’язані з діяльністю групи на Західних Балканах, зазначає видання. У січні ЗМІ повідомляли, що група "вагнерівців" вербувала бійців у регіоні через зв’язки з правими організаціями. Це викликало реакцію з боку США та, ймовірно, підштовхнуло міністерство фінансів запровадити додаткові санкції.

Президентка Косово Вьоса Османі заявила, що група "Вагнера" співпрацює з сербськими воєнізованими угрупованнями для контрабанди зброї в Косово і що можлива гібридна атака з метою анексії частини країни може бути в розробці.

Президент Олександр Вучич заперечив присутність "Вагнера" в Сербії і наголосив, що для громадян Сербії заборонено брати участь у чужій війні, і кілька людей були засуджені за це.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ