Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Костел єзуїтів має твердий намір звільнити своє підземелля від галереї «Равлик»

Після того, як мистецька галерея «Равлик» покине орендовані нею підземелля храму Петра і Павла, туристи зможуть там бувати безплатно. Про це сьогодні, 7 березня, коментарі Гал-інфо повідомив настоятель храму св. Петра і Павла отець Степан Сус. За його словами, якщо «Равлик» відмовиться звільнити приміщення в цивілізований спосіб, костел єзуїтів звертатиметься у відповідні органи для того, щоб переглянули договір оренди.

Нагадаємо, наприкінці лютого від настоятеля святині в галерею «Равлик» надійшло офіційне письмове звернення з проханням звільнитиорендовані підземелля до 1 квітня. Таку позицію священик у листі пояснив так: «Причиною нашої неготовності продовжити співпрацю із Вашою галереєю стало те, що організовані Вами чи через Вас іншими способами вечірні вистави у підземеллях нашого храму спотворюють історію Церкви, принижують священнослужителів, віруючих, а також нагнітають атмосферу, що не тотожна з духом і вченням Католицької Церкви. Окрім цього, у нас викликав обурення зашморг у підземеллях храму, який, як нам було пояснено Вашим працівником, є призначеним для повішення відьми під час вечірніх сценок, що ні в якому разі не може бути практикованим навіть в якості імітації у підземеллях діючої святині».

Як додав о. Степан Сус, парафіяни також невдоволені такими театральними дійствами.

Окрім цього, – каже він,– ось уже кілька місяців готується документація щодо укріплення унікальних стінописів храму. В документацію також входить оцінка стану фундаменту святині. Йдеться про можливість зменшити вологість підземелля. Як пояснив настоятель, щоби проводити реставрацію настінних малюнків, спершу треба осушити підземелля: це усуне зайвий ризик для відновлених стінописів.

Однак у цьому конфлікті між храмом та галереєю існує ще один момент: він стосується договору оренди. Нагадаємо, 2002 року між управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради та ПП «Равлик» було укладено охоронно-орендний договір на пам’ятку культурної спадщини щодо користування підвальними приміщеннями костелу єзуїтів. Термін договору – до 31 грудня 2017 року. Потім місто передало будівлю храму Петра і Павла у власність Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Як пояснив о. Степан Сус, галерея мала переукласти договір оренди з храмом ще тоді, коли його приміщення віддали у власність УГКЦ. «Коли обговорювали з представниками «Равлика» договір, вони казали, що його підписували з міською радою й чесно все сплачують. Ми є власниками підземелля, натомість галерея платить за оренду третім особам»,– розповів священик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ