Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Костел єзуїтів вимагає, щоби галерея «Равлик» звільнила підземелля храму

Костел єзуїтів поставив мистецькій галереї «Равлик» ультиматум – до 1 квітня звільнити орендовані нею підземелля храму. Про це сьогодні, 5 березня, на прес-конференції повідомив директор галереї «Равлик» Юрій Гайда.

Як він розповів, галерея облаштувалась у підземелля 1997 року, тоді там була лише купа сміття та бруду. Тому довелось докласти чимало зусиль, що привести приміщення в належний стан: його розчистили; провели археологічні розкопки; встановили вікна, двері; зробили підлогу; окультурили, максимально зберігаючи автентичний стан.

Далі, за словами директора, в 2002 році між управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради та ПП «Равлик»було укладено охоронно-орендний договір на пам’ятку культурної спадщини щодо користування підвальними приміщеннями Костелу єзуїтів. Термін договору – до 31 грудня 2017 року. Потім місто передало будівлю храму Петра і Павла у власність Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ. Відтак, власник має укласти новий договір оренди, наразі залишається діючим старий терміном до 2017 року.

За словами Юрія Гайди, галерея звернулася до костелу з деякими пропозиціями (зокрема, створити благодійний фонд для реставрації пошкоджених пам’яток-левів та ін.), однак недавно храм Петра і Павла поставив «Равлику» ультиматум – звільнити підземелля церкви. Про це, власне, і йдеться в листі від настоятеля костелу о. Степана Суса до мистецької галереї. У цьому письмовому зверненні священик пояснює позицію храму так: «Причиною нашої неготовності продовжити співпрацю із Вашою галереєю стало те, що організовані Вами чи через Вас іншими способами вечірні вистави у підземеллях нашого храму спотворюють історію Церкви, принижують священнослужителів, віруючих, а також нагнітають атмосферу, що не тотожна з духом і вченням Католицької Церкви. Окрім цього, у нас викликав обурення зашморг у підземеллях храму, який, як нам було пояснено Вашим працівником, є призначеним для повішення відьми під час вечірніх сценок, що ні в якому разі не може бути практикованим навіть в якості імітації у підземеллях діючої святині». Отож, костел попросив галерею припинити свою діяльність до 1 березня, а до 1 квітня покинути приміщення підземелля. Додамо, що лист від о. Степана Суса має печатку Місії «Центр Військового Капеланства» УГКЦ.

Працівникам «Равлика» позиція церкви є незрозумілою. Вони стверджують, що під час вечірніх театральних дійств найскандальнішою є історія з часу Середньовіччя, але ніяких повішань та тортур у ній нема. «Ми намагалися показати Орден єзуїтів – інтелект Церкви – таким, яким він був», – зауважила історик, керівник театру історичних мініатюр, автор театралізованого дійства «Підземелля храму» Олена Донець.

Вона додала, що цими виставами «Равлик» намагається популяризувати серед туристів не лише історію ордену, а й сам Львів. Історик також наголосила, що ніхто з екскурсоводів не розказував відвідувачам про те, що в храмі пили чиюсь кров чи вбивали дітей. Своєю чергою керівник ліцензованих курсів гідів-екскурсоводів Любов Галущак, зауважила, що якщо й справді екскурсовод говорив якусь нісенітницю, то треба скаржитися в міське управління туризму або в управління при облдержадміністрації.

Зважаючи на всі ці непорозуміння, директор галереї «Равлик» Юрій Гайда мусив звернувся до міста з проханням уточнити правовий аспект справи. Поки що галерея чекає на роз’яснення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ