З 85 офіційно зафіксованих в Україні випадків отруєння недоброякісним алкоголем – половина мали смертельні наслідки. Про це повідомили в ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області з посиланням на Держслужбу з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів. Повідомила прес-служба ЛМР.
«Зокрема, у Харківській області кількість постраждалих від отруєння фальсифікованим небезпечним алкоголем становить 66 осіб, із них 29 осіб померли; у Житомирській області (м. Бердичів) отруїлися 3 осіб, 1 особа померла; у Донецькій області (м. Лиман) отруїлися 9 осіб, з них 5 померли; у Миколаївській області (м. Миколаїв) отруїлися та померли 5 осіб; у Луганській області (м. Рубіжне) отруїлися та померли 2 осіб», – деталізували у Держслужбі з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.
Як також, чимало алкогольних отруєнь не документуються через відсутність скарг чи звернень до лікарів. Водночас, проблема поглиблюється й тим, що часто людина середнє чи навіть важке отруєння спиртом розцінює як звичайне похмілля, і найнебезпечнішим у такому випадку є «поправити здоров’я», тобто випити ще невелику кількість алкоголю для покращення самопочуття.
Вводити спиртовий розчин, який є антидотом смертельного метанолу, мають право лише прибулі на виклик медики. У разі поганого самопочуття (нудоти, болів у животі та голові, блювоти з кров’ю, сухості у роті тощо) перша допомога має бути така ж, як при отруєнні: вживання рвотного, згодом – великої кількості рідини та сорбентів (активованого вугілля, наприклад) і терміновий виклик «швидкої». Кефір, розсіл чи інші методи в жодному разі не допоможуть при отруєнні фальсифікованою горілкою – вони здатні лише частково усунути неприємні симптоми при передозуванні звичайним алкоголем.
Найчастіше причиною смерті є вміст метанолу в горілці, і що особливо лякає – на запах чи смак такий напій від звичайного відрізнити практично неможливо – це можна виявити лише у лабораторії. Ця речовина для людського організму є особливо небезпечною.
Аби застерегти себе від такої небезпеки, слід пам’ятати прості правила:
- не купувати немаркований алкоголь без засвідчених гарантій якості;
- не розпивати алкогольні напої у малознайомих компаніях;
- не купувати «з-під поли» дешеві напої невідомого виробництва;
- якщо сумніваєтеся у якості напою, але боїтеся образити господаря застілля – лише пригубіть напій, не ковтаючи його, або ж ввічливо попросіть не наливати вам.
А ще пам’ятайте негласне правило: навіть якісний алкоголь можна вживати лише у невеликих кількостях – тоді він справді здатен зробити застілля веселим.