Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Країни НАТО повільно збільшують витрати на оборону

1/2
Попри напад Росії на Україну, багато країн НАТО дуже повільно збільшують витрати на оборону.

У 2023 році більшість із них не досягли мети витратити 2 відсотки свого ВВП на оборону. Тільки 11 з 30 країн, які входять в альянс перевищують цю позначку.

"У Європі ціль у 2 відсотки досягається майже виключно вздовж східного кордону НАТО. Країни-члени, розташовані далі на заході, лише обережно збільшують свої витрати на оборону", – каже військовий експерт ifo Марсель Шлеппер.

Порівняно з 2021 роком Німеччина збільшила свої витрати на 0,1 % до 1,6 відсотка ВВП, включаючи витрати зі спеціального фонду країни для Федеральних збройних сил. Про це свідчать підрахунки Інституту ifoЦе ставить Німеччину на 17 місце з 30 країн НАТО, плюс країна-кандидат Швеція.

"В абсолютному вираженні цього року Німеччина не досягне цільових 2% на 17 мільярдів євро. Це найбільший дефіцит з усіх країн", – каже дослідник ifo Флоріан Дорн.

За винятком США, країни НАТО витрачатимуть на оборону в середньому 1,8 відсотка свого економічного виробництва у 2023 році. Разом із США ця цифра становитиме 2,6 відсотка. Таким чином, загальні витрати становлять 1,2 трильйона євро (дані станом на травень 2023 року, - ред.)

У 2023 році найбільший стрибок за обсягом витрат на оборону досягнула сусідка України Польща. Країна майже подвоїла свою частку порівняно з 2021 роком, з 2,2 відсотка до 4,3 відсотка. Це приблизно на 17 мільярдів євро перевищує ціль у 2 % ВВП. США з 3,3 % займають друге місце за витратами, за ними йдуть Греція (3,1 %) і країни Балтії Естонія (2,9 %) і Литва (2,6 %). Новий член Фінляндія витрачає 2,4 %. Ядерні держави Великобританія (2,2 %, мінус 0,1) і Франція (1,9 %, без змін) близькі до досягнення мети.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ