Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

“Кричуща ситуація з порушенням мовного закону в університетах”, - Тарас Кремінь

В основному порушення в установах вищої і фахової передвищої освіти стосувалось використання російської мови.

Минулоріч на розгляд Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя надійшло 325 звернень у сфері освіти, майже 30% з яких стосувалися установ вищої і фахової передвищої освіти. Уповноважений пояснив, що засновниками таких закладів є держава, а органами управління - Міністерство освіти і науки України.

“Кричуща ситуація з порушенням мовного закону в університетах. Буквально вчора я розглядав справи і протягом наступних тижнів їх буде теж достатня кількість. Сподіваюся, що Міністерство освіти візьме до уваги цей фактор. Я вимагаю доган тим ректорам, які досі порушують мовний закон і не можуть стабілізувати ситуацію в своїх Університетах”, - зазначив Тарас Кремінь. 

Повідомлення про порушення в основному стосувалися використання російської мови під час викладання навчальних дисциплін та використання навчальних матеріалів. Уповноважений із захисту державної мови додав, що частину порушників з числа професорсько-викладацького складу за результатами скарг студентів і підтвердження наявних фактів звільнено за відповідними рішеннями ректорів університетів. 

Натомість динаміка використання української мови учнями та вчителями у школах є позитивною у порівнянні з 2022 роком. Зокрема, на 9% зросла кількість відповідей школярів про те, що вчителі використовують на уроках лише українську мову. А на 12% зросла кількість учнів та учениць, які самі розмовляють під час занять лише державною мовою.

Моніторингове дослідження закладів загальної середньої освіти проводили Державна служба якості освіти України та Уповноваженого у 2023 році. 

Нагадаємо, що Уповноважений із захисту державної мови Тараса Кремінь представив звіт про роботу установи у 2023 році. Ознайомитись з результатами можна за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ